Energy balls – zdrowa przekąska dodająca energii / healthy energy snack.

 Przyszedł znowu ten okres kiedy energii potrzeba niemalże w każdej minucie dnia. Jak dla mnie rozpoczął się drugi semestr, do tego oczywiście praca w weekendy i inne dodatkowe zajęcia. Już zdążyła dopaść mnie choroba, ehhh, nie znoszę kataru… W każdym razie, dążę do tego iż zawsze warto mieć w zanadrzu coś do przekąszenia, jako szybki zastrzyk energii. Z tymże, jak wybrać coś zdrowego? Oczywiście, jeśli mnie zapytacie, zawsze odpowiem – domowe przekąski! Z całego serca polecam Wam energy balls, dosyć znane swoją drogą.. Są bardzo proste w wykonaniu, to Wy wybieracie składniki i smak, szybko się je robi, dodają wiele energii i smakują genialnie – czego chcieć więcej?! Dziś podrzucam Wam pomysł na jedną z moich ulubionych kombinacji z proszkiem z korzenia maca oraz cynamonu. Maca dodaje nam energii, poprawia pamięć, wzmacnia organizm oraz wspiera gospodarkę hormonalną. Oczywiście to nie wszystkie jej właściwości. Do tego ma pyszny, niemalże karmelowy smak, a w połączeniu z cynamonem to perfekcyjny duet.



owsiane kule mocy z maca i cynamonem
oat energy balls with maca and cinnamon

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka orzechów nerkowca
  • kopiasta łyżka proszku z korzenia maca
  • łyżeczka cynamonu
  • 6 świeżych daktyli
  • 6 niesiarkowanych suszonych moreli
  • 2 średnie suszone figi
  • szczypta różowej soli Himalajskiej

Zalać pokrojone morele oraz figi gorącą wodą, do ich powierzchni. Zblendować ze sobą nerkowce oraz płatki owsiane. Dodać resztę składników i miksować do uzyskania gęstej lepkiej masy, tak by ściskając ją w dłoniach dało się ulepić kule (gdy jest zbyt sypka, dodać trochę wody po moczeniu owoców). Lepić dowolnej wielkości kule (u mnie wyszło 22). Przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce. Smacznego!

In English

Ingredients:

  • cup of oats
  • cup of cashew nuts
  • heaped tablespoon of maca root powder
  • teaspoon of cinnamon
  • 6 fresh dates
  • 6 not sulphurised dried apricots
  • 2 medium dried figs
  • pinch of Himalayan pink salt

Pour hot water into a bowl with chopped apricots and figs, just enough to cover them. Blend together cashew nuts and oats. Add the remaining ingredients and mix to obtain a thick, plastic dough so that while squeezing it in your hands you can form a ball (when it is too loose, add a little bit of water after soaking fruit). Form balls of any size you like (I managed to make 22). Store in an airtight container in the refrigerator. Enjoy!