Czekoladowo-kokosowy chlebek bananowy / Chocolate-coconut banana bread.

 Jak mnie odwiedzacie to wiecie, że jestem fanką „chlebkowych” wypieków… tak, dobrze czytasz – uwielbiam piec ciasta w podłużnej keksówce, a potem zajadać się nimi każdego dnia na śniadanie w kanapkowej formie. Na blogu możecie znaleźć już sporo przepisów na takie ciacha – z bananem właśnie, cukiniowe, dyniowe z żurawiną, z kaki, jogurtowo cytrynowe. Uważam, że nie ma nic lepszego od pysznego poranka z porządnymi kawałkami świeżo upieczonego chlebka bananowego… Dlatego mam dziś dla Was kolejny pomysł na chleb/ciasto z bananów. Tym razem w wersji z kakao oraz wiórkami kokosowymi. Pierwszy jaki wykonałam był bardzo klasyczny (link wyżej), teraz nieco podkręciłam jego smak i po kilku eksperymentach z różnymi mąki udało mi się upiec swój idealny chlebek bananowy o smaku czekoladowym! Przyznam, że jestem z niego dumna… I niech Was nie zdziwi ilość chlebka na zdjęciach, przed zdążyłam zjeść niemalże połowę tego ‚bochenka’, ups! I chyba nie muszę już powtarzać, że moje przepisy to te bez cukru, oleju, zdrowe i zawsze pyszne 😉


czekoladowo-kokosowy chlebek bananowy
chocolate-coconut banana bread

 

Składniki:

  • szklanka mąki owsianej
  • 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki (3 kopiaste łyżki) wiórków kokosowych
  • kopiasta łyżka dobrej jakości kakao
  • szczypta różowej soli Himalajskiej
  • 2 kopiaste łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże bardzo dojrzałe banany
  • 1/4 szklanki syropu daktylowego
  • szklanka mleka roślinnego (tutaj: sojowe niesłodzone)
W dużej misce rozgnieść dokładnie widelcem banany. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać trzepaczką lub zmiksować mikserem elektrycznym. Przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175/180 stopniach Celsjusza ok. 40 min. Ostudzić i podawać z czym dusza zapragnie, ja zawsze zajadam z masłem orzechowym, jogurtem sojowym i innymi dodatkami. Idealny na śniadanie i nie tylko! Smacznego!

 
In English
Ingredients:
  • cup of oat flour (fine oatmeal)
  • 1/4 cup of buckwheat flour
  • 1/4 cup of rice flour
  • 1/3 cup (3 heaped tablespoons) of desiccated coconut
  • heaped tablespoon of good quality cocoa powder
  • pinch of pink Himalayan salt
  • 2 heaped teaspoons of ground flaxseed
  • 1/2 teaspoon of baking soda
  • teaspoon of baking powder
  • 2 large very ripe bananas
  • 1/4 cup of date syrup
  • cup of plant milk (here: unsweetened soy)

In a large bowl, mash the bananas with a fork. Then add all the remaining ingredients and mix thoroughly with a whisk or electric mixer to combine the ingredients. Transfer to a long cake tin lined with baking paper. Bake at 175/180 degrees Celsius approx. 40 min. Cool and serve with what your heart desires, I always eat my bread with peanut butter or other nut butters, soya yogurt and other toppings. Ideal for breakfast and not only. Enjoy!