Sposób na domowy rosół warzywny / Idea for a homemade vegetable broth.

 Witam w Nowym Roku! A tym samym już kolejnym roku z An Apple a Day… tak, blog ma już DWA latka! Dziękuję, że jesteście ze mną, wspieracie mnie, próbujecie przepisy i dzielicie się radami, opiniami, itp. Jestem ogromnie wdzięczna i z przyjemnością będę tworzyć dla Was w 2017 roku 🙂

 Przygotowałam dziś dla Was przepis lekki, zdrowy, idealny na mroźne zimowe dni. W końcu za oknem biało, więc warto rozgrzać się czymś ciepłym gdy wracamy zmęczeni i zmarznięci do domu. Jest to mianowicie domowy warzywny rosół. Naturalny, długo gotowany na niskim ogniu wywar z najlepszych warzyw, które najlepiej kupować właśnie teraz zimą, sezonowo. Mój sposób na rosół to podać go z kaszą jaglaną, która oczyszcza organizm z toksyn i wzbogaca go o wiele wartości odżywczych, zamiast z makaronem. Co więcej, jako źródło białka nie potrzebujemy kurczaka w naszym rosole, wystarczy pokroić w kosteczkę wędzone tofu, a doda nie tylko zdrowia, ale i cudownego wędzonego aromatu. Gorąco polecam Wam tą wersję… przyznam, że sama wypiłam cały garnek rosołu 😀

Składniki:

na rosół:

  • 6-7 mniejszych/średnich marchewek
  • 1-2 pietruszki
  • 1/2 dużego selera
  • por (tylko biała i jasnozielona część)
  • cebula
  • 3-4 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • opcjonalnie: kilka ziarenek kolendry
  • sos sojowy tamari do smaku
  • pieprz czarny mielony (do smaku)

do podania (jedna porcja) :

  • porcja ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 3-4 łyżek suchej kaszy)
  • 1/2 kostki wędzonego tofu ok. 90g
  • warzywa z rosołu
  • opcjonalnie: dodatek zieleniny np. świeża pietruszka, szpinak, jarmuż itp.

W dużym garnku zagotować wodę (wypełnić go do pełna). Dodać oczyszczone, obrane warzywa, które warto pokroić na większe kawałki. Dorzucić również wszystkie przyprawy. Uważać z solą i sosem sojowym, gdyż rosół się zredukuje i smak będzie intensywniejszy. Gotować rosół na małym ogniu ok. 2-3 godzin. Podawać z ugotowaną kaszą, tofu oraz opcjonalnie zieleniną. Smacznego!

In English

Ingredients:

for the broth:

  • 6-7 small / medium-sized carrots
  • 1-2 parsley
  • 1/2 of a large celery
  • leek (only white and light green part)
  • onion
  • 3-4 bay leaves
  • 5-6 peppercorns
  • 4-5 grains of allspice
  • optional: a few grains of coriander
  • tamari soy sauce to taste
  • black pepper (to taste)

to serve (one serving):

  • serving of cooked millet (approx. 3-4 tablespoons of dry millet grains)
  • 1/2 cubes of smoked tofu approx. 90g
  • vegetables with broth
  • optional: for example, the addition of greens such as fresh parsley, spinach, kale, etc.

In a large pot boil water (fill it to full). Add the cleaned, peeled vegetables, which is better to cut into large pieces. Also throw in all the spices. Be careful with the salt and soy sauce, because the broth is going to reduce and flavor will be more intense. Boil the broth over low heat approx. 2-3 hours. Serve with cooked millet, tofu and optional greens. Enjoy!

Follow my blog with Bloglovin