Najlepsza zupa krem warzywno-kokosowa. / The best veggie-coconut soup.

 W niedzielę postanowiłam przygotować się na nowy tydzień, czyt. mój początek drugiego semestru na studiach, i wypełnić słoiki pożywnym domowym jedzeniem. Nie zdarza mi się to często, że przygotowuję posiłki na kolejny tydzień, ale bardzo lubię coś upichcić na kilka dni by potem cieszyć się szybkim, smacznym i wartościowym domowym obiadem, bez pośpiechu. Zupa, na którą przepisem się dziś z Wami podzielę jest zupełną improwizacją, stworzona z warzyw, które akurat znalazły się w lodówce. Gdy zaczynam gotować pobudza się moja kreatywność i tym sposobem z tej zwykłej warzywnej zupy powstał jeden z najlepszych kremów jakie w życiu zrobiłam. Z góry przepraszam za ten brak skromności, ale musicie ją spróbować!


warzywno-kokosowa zupa krem (podana z brązowym ryżem, pietruszką oraz zieloną cebulką)
veggie-coconut cream soup (served with brown rice, parsley and spring onion)

Składniki (4-6 porcji):

  • jeden spory batat (słodki ziemniak)
  • 2 średnie marchewki
  • korzeń pietruszki lub pasternak
  • kilka brązowych pieczarek (6-7)
  • 2-3 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 230g ugotowanej białej fasoli (jaś/masłowa)
  • 1-2 łyżek koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1-2 łyżek suszonej pietruszki
  • 1/2 -1 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • czarny pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki sosu tamari lub liquid aminos*
  • puszka mleczka kokosowego – 400ml (używałam takie)

W dużym garnku podgrzać ok. 1/2 szklanki wody i poddusić posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie kolejno dodawać obrane i pokrojone w kostkę warzywa (pieczarki w plastry). Doprawić i wymieszać. Chwilę poddusić i zalać wodą do poziomu warzyw, tak by były przykryte wodą. Gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Najlepiej ok. 20 min. Następnie wmieszać fasolę oraz przecier pomidorowy. Na koniec połączyć z mleczkiem kokosowym i gotować ok. 5-10 min. Zostawić do lekkiego ostudzenia, a potem zmiksować na gęsty krem. Podawać z dowolnymi dodatkami np. jak na zdjęciach z brązowym ryżem, cebulką i pietruszką. Smacznego!

*to sos stworzony wyłącznie z soi, w smaku podobny do sosu sojowego/maggi

In English

Ingredients (4-6 servings):

  • one big sweet potato
  • 2 medium carrots
  • one parsnip
  • 6-7 brown/chesnut mushrooms
  • 2-3 small onions
  • 2 cloves of garlic
  • approx. 230g of cooked butter beans
  • 1-2 tablespoons of pure tomato paste
  • teaspoon of smoked paprika
  • 1/2 teaspoon of ground coriander
  • teaspoon of ground sweet paprika
  • 1-2 tablespoons of dried parsley
  • 1/2-1 teaspoon of turmeric
  • 1/2 teaspoon of ground ginger
  • 1/4 teaspoon of cinnamon
  • black pepper to taste
  • 1-2 tablespoons of tamari sauce or liquid aminos *
  • can of full fat coconut milk – 400ml

In a large pot, heat approx. 1/2 cup water and simmer the chopped onions and garlic. Then sequentially add peeled and diced vegetables (mushrooms into slices). Season and mix. Stew for a bit and then add water to the level of vegetables, so that they are covered with water. Cook, covered, until the vegetables are tender. Preferably approx. 20 min. Then stir in the beans and the tomato puree. At the end combine with coconut milk and cook for approx. 5-10 min. Allow to cool slightly, then blend to a thick cream. Serve with anything you like, eg. as in the pictures with brown rice, spring onion and parsley. Enjoy!

* This sauce is made exclusively from soybeans, taste like soy sauce / Maggi