Ciasto jogurtowo-cytrynowe (bez cukru, wegańskie!) / Joghurt-lemon cake (no sugar, vegan!)

 Wracam i przepraszam za długą przerwę, ale w pewnym okresie życia studenckiego jest czas na… egzaminy! O tak, ie było łatwo. W każdym razie już po wszystkim i jestem tutaj dla Was z nowym przepisem 🙂

 Dziś chcę podzielić się z Wami pomysłem na jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio zrobiłam. Po pierwsze, przyznam się bez bicia, że uwielbiam ciasta a’la bochenki czy keksy, po prostu z podłużnej formy. Dlaczego? Ponieważ idealnie sprawdzają się na śniadanie – kroję je jak chleb i smaruję masłem orzechowym, podaję z jogurtem lub innymi dodatkami/smarowidłami. Polecam! Po drugie, jestem fanką cytryny w słodkim wydaniu. Kojarzy mi się z cytrynową babką Babci i dużą ilością cytrynowego lukru, który chyba był najlepszą częścią każdej babki, mniaaam! Tymczasem, ja upiekłam już o wiele zdrowszą wersję – bez dodatku cukru, białej mąki oraz oleju. Samo zdrowie… bo trzeba dbać o siebie, a przede wszystkim o to co dostarczamy naszemu organizmowi, ale wiadomo – od czasu do czasu można sobie pozwolić, zdrowy rozsądek najważniejszy w każdym wypadku 😉

 Pyszne, puszyste, delikatnie mokre, rozpływa się w ustach! Ciasto na jogurcie sojowym z dużą ilością cytrusowej nuty. Z mąki owsianej, gryczanej oraz ryżowej. Z minimalną ilością syropu klonowego, którą zawsze możecie dostosować pod swoje kubki smakowe. Ja jako, że jadam takie ciacho z innymi dodatkami (polecam np. z bananem i daktylami + masło migdałowe! <3 ) zazwyczaj nie dodaje wiele słodyczy, a naturalny smak mi jak najbardziej odpowiada.



ciasto jogurtowo-cytrynowe
joghurt-lemon cake

 

Składniki:

  • szklanka mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej/mąki z tapioki/itp.)
  • ok. łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta różowej soli Himalajskiej
  • skórka otarta z jednej cytryny (niewoskowana i wyparzona!)
  • sok z jednej cytryny
  • ok. 1/4 szklanki syropu klonowego (dodaj więcej jeśli wolisz słodsze ciasto)
  • 1/2 szklanki jogurtu sojowego (naturalny, niesłodzony)
  • 1/2 – 3/4 szklanki mleka owsianego (lub inne roślinne, np. sojowe niesłodzone)

W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodać startą skórkę z cytryny oraz sok. Dodać resztę mokrych składników i dokładnie wymieszać trzepaczką lub zmiksować mikserem. Powinna wyjść gęsta lecz lejąca się konsystencja ciasta. Przelać ciasto do formy* wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 35-40 min., do suchego patyczka. Ostudzić i zajadać z czym dusza zapragnie. Smacznego!

*wymiary : 21 cm x 11 cm

In English

Ingredients:

  • cup of oat flour
  • 1/2 cup of buckwheat flour
  • 1/2 cup of rice flour
  • tablespoon of corn starch (or potato starch / tapioca flour / etc.)
  • approx. one teaspoon of baking powder
  • 1/3 teaspoon of baking soda
  • pinch of Himalayan pink salt
  • zest of one lemon (unwaxed and well-washed!)
  • juice of one lemon
  • approx. 1/4 cup of maple syrup (add more if you prefer a sweeter cake)
  • 1/2 cup of soy yogurt (natural, unsweetened)
  • 1/2 – 3/4 cup of oat milk (or other vplant milk e.g. soya -> unsweetened)

In a large bowl, mix together all the dry ingredients. Then add the grated lemon zest and juice. Add the remaining wet ingredients and mix thoroughly with a whisk or electric mixer. You should get a thick but pourable consistency of the batter. Pour it into the cake long tin lined with baking paper. Bake at 180 degree Celsius for approx. 35-40 min. Cool and tuck in, eat with what your heart desires 😉 Enjoy!

* Dimensions: 21 cm x 11 cm

Nie ma na co czekać! Piec i zajadać. Do tego sprawdzi się ciepła herbata lub kawa oraz zimowy krajobraz za oknem 🙂