Święta, święta… coraz bliżej! Nie wiem jak Wy, ale ja jestem pełna radości na myśl o tym, że za niedługo spędzę przyjemnie czas w rodzinnym gronie. Co więcej, nie będę ukrywać, że nie umiem się doczekać świątecznych pyszności. W tym roku zdecydowanie planuje jakieś wyjątkowe słodkości poza moimi tradycyjnymi makówkami. Może jakieś nowości na stole jeśli chodzi o wytrawne potrawy też wskoczą?… to się jeszcze okaże 😉
Dziś mam dla Was pomysł na pierniczkowe pralinki, które zdecydowanie nie należą do tych z pułki przepełnionych cukrem i tłuszczem niezdrowych słodyczy. Mają w sobie płatki owsiane, najlepsze z najlepszych daktyle Medjool, dużo korzennej przyprawy, niezastąpione naturalne kakao, żurawinę jako świąteczny akcent oraz chrupiące ziarenka kakaowca. Obficie obtoczone kakao oraz śnieżnobiałymi wiórkami kokosa. Bez cienia wątpliwości, są niesamowicie smaczne! Możecie je podarować jako własnoręcznie zrobiony, przepyszny i zdrowy prezent dla najbliższych – jestem pewna, że się ucieszą. Sama w tym roku mam zamiar przygotować nieco domowych słodkości dla bliskich.
świąteczne pralinki piernikowe
Christmas gingerbread energy balls
- 8 daktyli medjool (lub 16 zwykłych suszonych daktyli)
- szklanka zwykłych płatków owsianych
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej domowa lub kupna ale bez dodane cukru czy mąki! używam)
- 2 łyżki nasion chia
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżeczka/łyżka naturalnego kakao
- 2 kopiaste łyżki masła migdałowego
- garść suszonej żurawiny
- 2 łyżki ziaren kakaowca (lub posiekanej gorzkiej czekolady)
- wiórki kokosowe oraz kakao do obtoczenia
In English
Ingredients:
- 8 Medjool dates (or 16 ordinary dried dates)
- cup of regular/jumbo oat flakes
- 1.5 tsp gingerbread spice (the best homemade or store bought but without added sugar or flour!)
- 2 tablespoons of chia seeds
- teaspoon of vanilla extract
- teaspoon / tablespoon of natural cocoa powder
- 2 heaped tablespoons of almond butter
- a handful of dried cranberries
- 2 tablespoons of cocoa nibs (or chopped dark chocolate)
- desiccated coconut and cocoa powder to cover
Get rid of pits in your dates (or if you use normal/pitted, skip this step) and cut into smaller pieces. Then pour hot water, just to cover the dates. Let stand covered for about 15 min. I left them for about 30 min. Then blend them with the same water to get a thick, smooth date paste. Transfer to a bigger bowl and mix carefully with the rest of the ingredients. It should come out as a dense „dough”. Start to form balls of any size you want, then coat them in desiccated coconut and cocoa. If there are problems with the consistency of it gently wet your hands, it will help rolling, but I think it should be fine – everything always depends on what products you use – dates, oat flakes or consistency of almond butter and so on. They are the best when set aside in the fridge for min. an hour and you can also store it there for a few days. Enjoy!