Uniwersalne danie z tofu i batatem / Easy sweet potato and tofu dish.

 Wigilia już za 10 dni. Święta zbliżają się coraz większymi krokami. Przyjechałam do Polski na święta, ahhh..nie ma to jak w domu, a za oknem – ŚNIEG! Cieszyłam się dziś rano jak dziecko gdy go zobaczyłam 🙂 Jednak, przejdźmy już do przepisu. Mam dla Was pomysł nieco mniej świąteczny (wkrótce zabiorę się za pichcenie, lista potraw już zrobiona! 😉 ), ale za to idealny na takie mroźne zimowe dni. Jest to danie uniwersalne, gdyż możecie podać je o każdej porze dnia – czy to na śniadanie, lunch, obiad a może kolację?! Sprawdzi się świetnie za każdym razem.

pieczony batat 5

 Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam tofucznicę – nie musi mieć dla mnie ona nawet czarnej soli, kala namak, która dodaje tego jajecznego smaku, za którym nie tęsknie. Za to bardzo lubię gdy jest pełna dodatków takich jak zielenina, warzywa (koniecznie cebulka!) oraz aromatycznych przypraw, w szczególności kurkumy oraz papryki. Możecie dodać również curry i z pewnością rozgrzeje Was w chłodniejszym sezonie. Co więcej, podaję ją dziś w niej typowy sposób, a mianowicie – nadziewam nią pieczonego słodkiego ziemniaka! Koniecznie musicie spróbować tego połączenia, słodycz batata współgra z lekką ostrością tofucznicy idealnie. Poza tym, warto podać całość wraz z chrupiącymi orzechami np. włoskimi oraz migdałami i świeżym koperkiem. Palce lizać!

pieczony batat

pieczony słodki ziemniak z tofucznicą podany z orzechami i koperkiem
baked sweet potato with scrambled tofu served with nuts and dill

Składniki:

  • jeden mniejszy słodki ziemniak (idealny na jedną porcję)
  • ok. 180g naturalnego tofu
  • 3-4 duże pieczarki
  • mała czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • garść świeżego jarmużu (lub szpinaku)
  • pieprz czarny
  • sól różowa Himalajska (lub sos tamari)
  • 1/2 – 1 łyżeczki słodkiej papryki (można dodać również paprykę wędzoną)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • inne ulubione przyprawy czy zioła
  • 2-3 łyżki mleka roślinnego niesłodzonego
  • posiekane orzechy oraz świeży koperek do podania

Na sam początek dokładnie wyszorować i nakłuć widelcem batata. Następnie piec w 200 stopniach Celsjusza aż w środku będzie miękki, u mnie to trwało ok. 45 min. W czasie gdy batat się piecze można przygotować nadzienie. Na patelni rozgrzać chlust wody i poddusić na niej posiekaną cebulkę oraz czosnek. Po tym jak się nieco zeszkli, dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić aż będą miękkie. W misce rozdrobnić w dłoniach tofu i przełożyć je na patelnię wraz z przyprawami. Dodać trochę mleka roślinnego (ja użyłam migdałowe) i smażyć jeszcze ok. 2-3 min. po czym na sam koniec wmieszać posiekany świeży jarmuż. Dusić aż jarmuż zmięknie. Upieczonego batata rozkroić na pół, nadziać nim gotową tofucznicę i podawać z orzechami (lub dowolnym sosem) oraz koperkiem. Smacznego!

pieczony batat z tofu 3

In English

Ingredients:

  • one smaller sweet potato (perfect for one serving)
  • approx. 180g of natural tofu
  • 3-4 large mushrooms
  • small red onion
  • clove of garlic
  • a handful of fresh kale (or spinach)
  • black pepper
  • Himalayan pink salt (or tamari sauce)
  • 1/2 – 1 teaspoon of sweet paprika (you can also add smoked paprika)
  • 1/4 teaspoon of turmeric
  • other favorite spices and herbs
  • 2-3 tablespoons of unsweetened plant milk
  • chopped nuts and fresh dill to serve

At the very beginning thoroughly scrub your sweet potato and prick it with a fork/knife. Then bake at 200 degrees Celsius until the middle will be soft, it took me about. 45 min. While the sweet potato is baking, you can prepare the filling. In a skillet heat splash of water and simmer on the chopped onion and garlic. After 2 min., add the sliced mushrooms and black pepper and simmer until soft. In a bowl, crush tofu in your hands and put it into the pan with a rest of the spices. Add a little bit of milk plant (I’ve used almond) and cook for approx. 2-3 minutes. At the end stir in chopped fresh kale. Simmer until kale is tender. Cut in a half your baked sweet potato, stuff with ready scrambled tofu and serve with nuts (or any sauce) and dill. Enjoy!