Szybkie, chrupiące ciasteczka orzechowe / Cinnamon maple nut clusters.

 Przepis last-minute? Proszę bardzo! Szybkie „ciacha” orzechowe. Z pełnymi orzechami, chrupiące i lekko karmelowe. Co więcej… aromatycznie cynamonowe z delikatną nutą wanilii. Robi się je błyskawicznie i idealnie pasują na świąteczny stół. Do tego są zdrowe, nie mają w sobie białego cukru, poza lepszą wersją słodyczy czyt. syropem klonowym. Jestem pewna, że schrupiesz niejedno ciacho 😉

Składniki:

  • szklanka dowolnych orzechów (tutaj: migdały , orzechy włoskie oraz nerkowce)
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ziarnka z połowy laski wanilii

Orzechy przełożyć do miski (można uprzednio posiekać drobniej) i wymieszać z resztą składników. Przekładać do foremek na muffinki. Najlepiej gdy forma/foremki są silikonowe, ale można również wyłożyć formę papilotkami z papieru. Piec ok. 10-12 min. w 180 stopniach Celsjusza. Ostudzić i zajadać. Z dnia na dzień będą się robić bardziej miękkie i ciągnące, dlatego warto zjeść je szybko 😉 Smacznego!

ciasteczka klonowo-orzechowe

ciasteczka klonowo-orzechowe z cynamonem
cinnamon maple nut clusters

In English

Ingredients:

  • one cup of any nuts you like (here: almonds, walnuts and cashews)
  • 4 tablespoons maple syrup
  • 1/2 teaspoon of ground cinnamon
  • a half of vanilla pod

Translate nuts into a bowl (you can pre-chop them before) and mix with the rest of the ingredients. Translate into the muffin tin(s). Ideally the tins are silicone, but you can also put paper muffin cups to a muffin tin. Bake approx. 10-12 min. at 180 degrees Celsius. Cool and serve. From day to day they will be softer, so you should eat them quickly 😉 Enjoy!

 Nie wiem jak Wy, ale ja jestem aktualnie w wirze przygotowań. Cały dzień w kuchni, wypiekanie ciasteczek, za jakiś czas czekają mnie jeszcze wytrawne potrawy. Jestem już lekko zmęczona, ale dam radę, bo lubię ten czas. Przede wszystkim dlatego, że robię to co kocham, a dzielenie się efektami chwil spędzonych przy piekarniku sprawia wiele radości!

 Mam nadzieję, że napiszę jeszcze do Was jutro by pożyczyć wszystkiego dobrego, a potem komputer odchodzi w odstawkę, bo są ważniejsze rzeczy w święta 😉

 Resztę moich nowych przepisów na pewno opublikuję jeszcze w tym roku!