Świąteczny jagielnik z masą makową / Christmas poppy seed millet cake.

 Święta tak szybko minęły, jak cały ten rok. Mam nadzieję, że spędziliście je równie dobrze jak ja. Jestem szczęśliwa, że mam przy sobie moją ukochaną rodzinę. Ten czas minął dosyć spokojnie, odpoczywając, jedząc pyszne jedzenie, rozmawiając z bliskimi i oglądając filmy. Nie zabrakło śmiechu do łez, bo rodzina zawsze wie jak poprawić humor. Co więcej, nawet śnieg prószył w wigilijną noc co dodało magii i klimatu tegorocznym świętom, nawet jeśli już kolejnego dnia z nieba spływał tylko deszcz.

 W tym roku ‚zweganizowałyśmy’ dosłownie wszystkie słodkie potrawy. Jak zawsze, królowe świątecznego deseru to moczka (na domowym wegańskim pierniku! ) oraz moje ukochane makówki, które z pewnością będę zajadać do końca roku 😀  Zamiast ryby w tym roku wędzone tofu po grecku, domowy barszcz na zakwasie, najlepsze uszka z grzybami, które lepiłam jeszcze w Wigilię, pasztet z pieczarkami z kaszy jaglanej oraz brązowej soczewicy, najlepsza kapusta z grzybami i orzechami włoskimi oraz cztery rodzaje ciastek i… pierwszy raz – jaglany „sernik” aka jagielnik z masą makową! Zajadam nim się każdego poranka 🙂 Postanowiłam, że będzie z tofu, kaszy jaglanej oraz mleczka kokosowego. Nie ma w sobie zwykłego cukru, bo słodkości dodaje mu ksylitol oraz domowa masa makowa. Wierzch wykończony jest gorzką czekoladą, kokosem oraz słupkami migdałów. Rozpływa się w ustach, jest zdrowszą alternatywą na świątecznym stole i zasmakował już niejednej osobie 😉

świąteczny sernik jaglany „jagielnik”
Christmas millet cake

Składniki:

  • ok. 200ml suchej kaszy jaglanej
  • 400 ml wody
  • 500ml mleczka kokosowego (z kartonu lub puszki, powyżej 70% kokosa)
  • kostka naturalnego tofu 300g
  • 190g ksylitolu
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • sok z jednej cytryny
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej / mąki z tapioki lub kukurydzianej
  • 3-4 łyżki domowej masy makowej
  • gorzka czekolada do rozpuszczenia na wierzch ciasta
  • wiórki kokosowe i migdały

Kaszę jaglaną ugotować z 400 ml wody. Następnie przełożyć ją do wielkiej miski i zmiksować resztą składników (poza masą makową).  Masę makową wmieszać po zmiksowaniu. Całość przelać do formy -> lekko natłuszczonej olejem kokosowym. Piec przez ok. 15 min. w 180 stopniach, a następnie ok. 45-50 min. w 150 stopniach Celsjusza. Ostudzić i ozdobić wierzch rozpuszczoną, w kąpieli wodnej, gorzką czekoladą, kokosem i migdałami. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Smacznego!

In English

Ingredients:

  • approx. 200ml of dry millet
  • 400 ml of water
  • 500ml  of coconut milk (from can of carton, full fat! )
  • 300g of natural tofu
  • 190g of xylitol
  • seeds of 1/2 vanilla pod
  • juice of one lemon
  • 1.5 tablespoons of potato starch / tapioca or corn flour
  • 3-4 tablespoons of home-made poppy seed mass
  • dark chocolate (for the top of the cake)
  • desiccated coconut and almonds

Cook millet with 400 ml of water. Then translate it into a big bowl and blend with the rest of the ingredients (except the poppy seed mass). Stri in the poppy seed mass at the end. Pour everything into the cake tin -> lightly greased with coconut oil. Bake for approx. 15 min. at 180 degrees, then for 45-50 min. at 150 degrees Celsius. Cool and decorate the top with melted dark chocolate, coconut and almonds. It tastes better when you cool it in the refrigerator. Enjoy!

 

  • ale pychota 🙂 takie ciasto mogłabym zjeść całe sama 😉

  • Evi

    Bardzo ciekawe świąteczne menu! A ten jagielnik skradł moje serce :-).

  • chyba nie ma nic piękniejszego i pyszniejszego niż wegańskie wersje ciast, szczególnie serników. Od razu lepiej na pupie i sumieniu:)