Piernikowe ciasto z jabłkami (bez oleju i cukru) / Gingerbread cake with apples (no oil and sugar)

 Czyżby to jeszcze 6 dni do Wigilii? Przygotowania trwają? Czy może raczej macie do tego dystans i spokojnie oczekujecie świąt? Ja nie daję się ponieść temu szaleństwu, staram się omijać tłoczne markety czy centra handlowe i tym samym z radością odliczać dni do Bożego Narodzenia, zajadając się kilogramami polskich jabłek i świeżymi daktylami (przyznam, że w tym roku jakoś nie ciągnie mnie do mandarynek). Zero stresu, bo to przecież nie o to chodzi w świętach, a tym samym mniej zabiegania, a raczej cieszenie się każdą chwilą tego cudownego miesiąca. Przy okazji, również piekę… Co powiecie na pyszny, zdrowy i aromatyczny wypiek świąteczny z… uwielbianymi przeze mnie jabłkami? Co więcej, nie tylko jabłka, ale i banany znalazły w nim swoje miejsce. Jest bez zbędnego oleju, ale też rafinowanego cukru – zamiast tego słodyczy oczywiście dodają owoce oraz syrop klonowy. Rozpływa się w ustach, nie jest suche, a wilgotne, miękkie i puszyste! Ciasto zatwierdzone przez rodzinę, także śmiało możecie zabierać się za pieczenie. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole! 😉

szarlotka piernikowa 2
szarlotka piernikowa 3

bananowo-jabłkowe ciasto piernikowe
banana-apples gingerbread cake

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (tutaj typ 2000)
  • szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 1 – 1,5 łyżki przyprawy do piernika  (najlepiej domowa lub kupna z dobrym składem!)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny
  • 2 duże dojrzałe banany
  • szklanka mleka migdałowego
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
  • 100 ml syropu klonowego
  • 2 jabłka
  • garść orzechów włoskich
  • cynamon
Na początek przygotować „jajko” z siemienia lnianego, odstawić. Następnie, w dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej zmiksować ze sobą mleko, banany, „jajko”, syrop klonowy oraz sok z 1/4 cytryny. Dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać/zmiksować. Jabłka pokroić w dowolnej wielkości kostkę, najlepiej drobno i skropić resztą soku z cytryny. Połową wmieszać do ciasta, a resztę zostawić na wierzch. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać jabłkami, pokruszonymi orzechami włoskimi oraz cynamonem. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 45 min. – do suchego patyczka. Ostudzić i podawać. Smacznego!
 szarlotka piernikowa 4
In English
Ingredients:
  • 1.5 cups of wholemeal spelt flour (here type 2000)
  • cup of wholemeal rice flour
  • 1 – 1.5 tablespoons of gingerbread spice (preferably homemade or bought but the ones without sugar and flour!)
  • 1.5 teaspoons baking powder
  • juice of half a lemon
  • 2 large ripe bananas
  • cup of almond milk
  • 2 tablespoons of ground flaxseeds + 6 tablespoons of water
  • 100 ml of maple syrup
  • 2 apples
  • a handful of walnuts
  • cinnamon

At the beginning make flaxseeds „egg” by mixing them with water, set aside. Then, in a large bowl, mix the dry ingredients. In a separate bowl mix together milk, bananas, „egg”, maple syrup and the juice of 1/4 lemon. Add to dry ingredients and mix / blend thoroughly. Cut apples into any size cubes, preferably finely and sprinkle with the rest of the lemon juice. Stir in half of them into the dough. Pour the batter into a cake tin lined with baking paper, top with apples, crushed walnuts and cinnamon. Bake at 180 degree Celsius approx. 45 min. – to a dry stick. Cool and serve. Enjoy!