Pyszne i zdrowe ciasteczka migdałowe / Yummy and healthy almond cookies.

W ten przed ostatni dzień 2016 roku publikuję ostatni przepis tego roku. Są nim przepyszne chrupiące i bardzo zdrowe ciasteczka migdałowe. Powstały pod wpływem chwili, pomysł szybko narodził się w głowie, więc nie było co zwlekać tylko zacząć piec! Razem z ciasteczkami z orzechów stały się faworytem tegorocznych świąt Bożego Narodzenia. I wcale mnie to nie dziwi! Ich migdałowy aromat połączony z kokosowym posmakiem oleju i słodyczą syropu klonowego jest nie do przebicia! Przechowują się idealnie w szczelnym pojemniku, czyli jak to u nas jest – świątecznej puszcze na ciastka do tygodnia, a pewnie nawet i dłużej, ale zbyt szybko znikają by tam biesiadować tygodniami.

ciasteczka migdałowe
almond cookies

Składniki:

  • 200g mąki/zmielonych migdałów
  • ok. 4 łyżki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 60ml / 1/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczony)
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • szczypta soli morskiej / Himalajskiej

Połącz wszystkie składniki w misce. Powinna wyjść plastyczna, mokra masa. Możesz schłodzić ją w lodówce by lepiej dało się wałkować lub od razu rozłożyć na czystej powierzchni i rozprowadzać dłońmi lub wałkiem do cienkości ok. 1 cm. Wykrawać ciasteczka, które najlepiej szpatułką przenosić na przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 10-12 min. Ostudzić i cieszyć się smakiem. Smacznego!

 

In English

Ingredients:

  • 200g of almond flour or ground almonds
  • approx. 4 tablespoons of rice flour
  • 1/4 cup of maple syrup
  • 60 ml / 1/4 cup of coconut oil (melted)
  • seeds of 1/2 of a vanilla pod
  • a pinch of sea salt / Himalayan salt

Combine all ingredients in a bowl. It should come out a plastic, slightly wet cookie dough. You can chill it in the refrigerator for a better rolling and cutting or immediately spread out on a clean surface with hands or a rolling pin to about 1 cm. Cut out cookies and transfer them with a spatula to the prepared baking tray lined with baking paper. Bake at 180 degrees Celsius approx. 10-12 min. Cool and enjoy!

 

  • wyglądają pysznie, pewnie nie mogłabym się oderwać 😉

  • Muszą być cudowne! Mają idealny skład 🙂

  • Ola

    Pyszności! Ostatnio pokochałam migdały 🙂

  • Lucie Elizabeth

    Beautiful pictures! These lookies look like they would be perfect for a grey day like today!

    theglowwithin.com

    • thanks! they are definitely a good choice for a gloomy day 🙂

  • Mrrr, pyszka! Zastanawiam się, co by się stało, gdybym zamieniła zmielone migdały na inne orzechy 🙂

    • myślę, że będzie okej z innymi orzechami 😉
      pozdrawiam 🙂