Korzenne ciasto dyniowe z żurawiną / Vegan gingerbread pumpkin cake with dried cranberries

 Święta coraz bliżej, niemalże koniec listopada i już za kilka dni zaczniemy odliczać dni do Bożego Narodzenia. Dla mnie to wciąż niesamowite jak czas szybko upływa w tym roku, dzień za dniem, godzina za godziną, minuta za … itd. Pogoda w Anglii nie jest aż tak sroga jak w Polsce, ale kiedy przychodzi ten mroźniejszy czas i mocno daje się we znaki to od razu zabieram się za przygotowanie czegoś rozgrzewającego z korzennymi przyprawami, najlepiej sprawdza się owsianka czy ciepłe piernikowe kakao. Jednak tym razem postanowiłam upiec ciasto. Rzec można, jesienno-zimowe. Z dynią piżmową, korzennymi przyprawami oraz żurawiną! Jest puszyste, a zarazem nieco wilgotne dzięki dyni. Nie ma w sobie zbędnego oleju, za to skrywa siemię lniane. Korzenne przyprawy dodają mu cudownego aromatu, a żurawina słodkości i świątecznego klimatu. Jestem pewna, że jak je spróbujesz nie poprzestaniesz na jednym kawałku – idealne nawet na śniadanie, oczywiście na deser, a może i kolacje – jest zdrowe i pyszne, czego chcieć więcej?!

P.S. Sprawdzi się również jako świąteczny wypiek 😉

ciasto-dyniowe-6
korzenne ciasto 5

korzenne ciasto dyniowe z suszoną żurawiną

gingerbread pumpkin cake with dried cranberries

Składniki:
  • szklanka mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka przyprawy korzennej/do piernika (czytaj skład! unikaj z cukrem i mąką! lub zrób domową;  używam takiej)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 4-5 łyżek ksylitolu (lub według preferencji)
  • szklanka puree z dyni piżmowej (gęste! )
  • szklanka mleka owsianego (lub inne roślinne)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny

Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Następnie kolejno dodawać mokre i bardzo dokładnie wymieszać – najlepiej trzepaczką lub mikserem. Na koniec wmieszać suszoną żurawinę. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec do suchego patyczka ok. 45 min. w 180 stopniach Celsjusza. Ostudzić i zajadać z czym dusza zapragnie – polecam z jogurtem sojowym lub tahini (albo sosem czekoladowym – kakao+woda)! Smacznego 🙂

korzenne-ciasto

In English

Ingredients:

  • cup of oat flour (can be gluten-free)
  • 1/2 cup of buckwheat flour
  • 1/2 cup of rice flour
  • 1.5 tablespoons of ground flaxseed
  • teaspoon of cinnamon
  • teaspoon of gingerbread spice (read list of ingredients while buying! avoid sugar and flour in them! or use homemade mix)
  • 1/2 teaspoon of baking soda
  • teaspoon of baking powder
  • approx. 4-5 tablespoons of xylitol (or according to your preferences)
  • cup of butternut squash puree (very dense)
  • cup of oat milk (or other plant milk)
  • 1/2 teaspoon of vanilla extract
  • 1/2 cup of dried cranberries

Mix all dry ingredients in a large bowl. Then sequentially add wet ingredients and mix very thoroughly – preferably with a whisk or electric mixer. At the end stir in dried cranberries. Put it into a long tin lined with baking paper and bake until ‚dry stick’ approx. 45 min. at 180 degrees Celsius. Cool and tuck in with what your heart desires – I recommend soy yogurt or tahini (or chocolate sauce – cocoa + water)! Enjoy 🙂

ciasto-dyniowe-4