Jesienno-zimowa granola / Seasonal granola for autumn and winter.

 Mimo iż dopiero połowa listopada, a w zasadzie to JUŻ! to zima zaczyna dawać się we znaki, więc te jesienne dni potrafią zaskoczyć nas porządnym mrozem, a z tego co wiem, nawet śniegiem – w UK niestety nie pada, ale mam nadzieję, że jak przylecę do Polski to powitam biały puch, choć na chwilę. W takie dni nie ma nic lepszego jak zaparzyć kubek gorącej herbaty i wybrać się do kuchni by upiec coś pysznego słuchając klimatycznej muzyki. To też pomaga mi w czasach dużego stresu i niepewności, więc z przyjemnością wkroczyłam do kuchni by przygotować jedną z najlepszych jesienno-zimowych granoli.

jesienno-zimowa-granola-3

 Moja granola jest oczywiście pełna aromatu. Uwielbiam przyprawy jesienne takie jak cynamon, imbir oraz kardamon, ale tym razem dodałam do nich również kurkumę oraz pieprz, szczyptę soli Himalajskiej oraz zimową nutę w postaci korzennej przyprawy do piernika. Uwierzcie mi, nie pożałujecie tego połączenia. Kto by pomyślał, że granola może rozgrzewać?! Do tego te smaki przypominają mi o zbliżających się świętach. Oczywiście, nie brakuje też ziaren oraz orzechów – co powiecie na niezastąpione pestki dyni, słonecznika oraz… orzechy włoskie?! O tak, to dodatki, których nie może zabraknąć. By jeszcze podkręcić strukturę dodaj suszone owoce takie jak żurawina czy jak w moim przypadku figi. Przyznam się bez bicia, że już „pewna” część zniknęła w mgnieniu oka! Zalana mlekiem czy podana z jogurtem, owsianką, placuszkami, kaszą, itd.,itd. – sprawdzi się w wielu kombinacjach i nie zawiedzie Was swą chrupkością oraz smakiem.

jesienno-zimowa-granola

jesienno-zimowa korzenna granola z orzechami włoskimi i suszonymi figami
seasonal autumn and winter granola with walnuts and dried figs

Składniki:

  • szklanka zwykłych płatków owsianych
  • 1,5 szklanki preparowanego ryżu brązowego
  • ok. szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (wybierz taką bez zbędnej mąki, cukru, itp.! lub przygotuj domową)
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • szczypta różowej soli Himalajskiej
  • 1/3 -1/2 szklanki syropu klonowego
  • dowolne suszone owoce – żurawina, rodzynki, figi, daktyle, itp. (tutaj tylko suszone figi)

Wszystkie składniki oprócz owoców wymieszać bardzo dokładnie w dużej misce, tak by dobrze połączyły się z syropem klonowym. Następnie przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić i piec ok. 15-20 min. w 180 stopniach Celsjusza, przy czym po 10 min. przemieszać. Każdy piekarnik jest inny, więc warto kontrolować czy nie upiekła się szybciej. Ostudzić, wmieszać owoce i przełożyć do dowolnego szczelnego pojemnika. Podawać z dowolnymi dodatkami – najlepiej z roślinnym mlekiem lub jogurtem sojowym i owocami. Smacznego!

jesienno-zimowa-granola-4

In English

Ingredients:

  • cup of regular/jumbo oats
  • 1.5 cups of puffed brown rice
  • approx. one cup of chopped walnuts
  • 1/2 cup of sunflower seeds
  • 1/4 cup of pumpkin seeds
  • teaspoon of  gingerbread spice (choose the one without flour, sugar, etc.!, or prepare at home)
  • teaspoon of cinnamon
  • 1/2 teaspoon of ginger
  • 1/4 teaspoon of cardamom
  • 1/2 teaspoon of turmeric
  • pinch of black pepper
  • pinch of Himalayan pink salt
  • 1/3 -1/2 cup of maple syrup
  • any dried fruit – cranberries, raisins, figs, dates, etc. (here only dried figs)

Mix thoroughly all of the ingredients except the fruit in a large bowl, so that they are well covered with maple syrup. Then translate them into a baking sheet lined with a baking paper. Spread evenly and bake for approx. 15-20 min. at 180 Celcius degrees and mix after 10 minutes. Every oven is different, so you might want to control, it can be ready faster. Allow to cool, add dried fruits and transfer to any airtight container. Serve with any additives – preferably with vegetable soy milk or yogurt and fruit. Enjoy!

jesienno-zimowa-granola-1