Zdrowe jesienne ciasteczka / Healthy autumn cookies.

 Jesień daje się we znaki. Dni stają się coraz chłodniejsze, rękawiczki już od początku października towarzyszą nam w mroźne poranki czy wieczory, obwijamy się ciepłym szalem, zakładamy grube skarpety. Wstajemy – jest ciemno, wracamy zmęczeni do domu, ciemno. Jeśli by tak wrócić po męczonym dniu do ciepłego mieszkania, obwinąć się kocem chwycić za kubek rozgrzewającej herbaty i … przepyszne, słodkie ciasteczka?! Idealne na te jesienne pochmurne dni, z mnóstwem cynamonu oraz sezonowym jabłkiem. Co więcej, z wyjątkową orzechową nutą, której nie sposób unikać w tym przepisie – wzbogaca smak jabłek, a do tego dodaje ciasteczkom zdrowia. Nie są to ciacha jak wszystkie inne, nie znajdziesz w nich tony cukru, a co więcej – są mięciutkie i puszyste, każdy kęs rozpływa się w ustach. Nie pozostaje Ci nic więcej jak włączyć piekarnik, wziąć się za pieczenie, zaparzyć herbatę i rozkoszować się smakiem jesieni.

ciasteczka-orzechowe-4
ciasteczka-orzechowe-2

jesienne ciasteczka orzechowo-jabłkowe
autumn peanut and apple cookies

Składniki:

  • szklanka mąki orzechowej (z orzeszków ziemnych – zmielone na drobną mąkę orzechy)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych (4-5 łyżek)
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej (4 kopiaste łyżki)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3-1/2 szklanki ksylitolu
  • porządna łycha masła orzechowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • jedno małe jabłko
  • ok. 1/2 szklanki mleka roślinnego (tutaj: owsiane)

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Następnie dodać starte na drobnych oczkach jabłko (wychodzi ok. 2 łyżek) oraz masło orzechowe. Mieszać i stopniowo dolewać mleko. Powinna wyjść gęsta, zwarta i wilgotna, konsystencja, nie zbyt sucha.* Ciasteczka wykładać łyżką na blachę wyłożone papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 20 min. Uważać by nie przypalić! Ostudzić i zajadać. Smacznego!

*Jeżeli przez przypadek ciasto jest zbyt mokre i lejące się dodaj zmielone siemię lniane.

 ciasteczka-orzechowe-3
In English

Ingredients:

  • cup of peanut flour (peanuts ground into a fine flour)
  • 1/2 cup of jumbo oats (4-5 tablespoons)
  • 1/2 cup of millet flour (4 heaped tablespoons)
  • 1/2 teaspoon of baking soda
  • 1/3-1/2 cup of xylitol
  • generous tbsp of peanut butter
  • teaspoon of ground cinnamon
  • 1/4 teaspoon of turmeric
  • 1/2 teaspoon of ginger
  • one small apple
  • approx. 1/2 cup of plant milk  (here: oat milk)

In a bowl, mix all the dry ingredients. Then add the finely grated apple (it’s about 2 tablespoons) and peanut butter. Mix and gradually pour the milk. It should come out as a dense, solid and moist texture, not too dry. * Translate each cookie with a tablespoon into a baking tray lined with a baking paper. Bake at 180 degrees Celsius approx. 20 min. Be careful not to burn them! Cool and enjoy!

*If by chance the dough is too wet and runny just add ground flaxseeds.

ciasteczka-orzechowe-7