Warzywa w migdałowym sosie / Veggies with an almond sauce.

  Dziś mam przyjemność podzielić się z Wami przepisem na jeden z moich ulubionych obiadów, który możecie spróbować w przeróżnych kombinacjach – za to uwielbiam takie pomysły, gdyż nigdy się nam ‚nie przejedzą’. Zawsze staram się by w mojej obiadowej misce czy na talerzu znalazły się wszystkie ważne składniki odżywcze. Dlatego też nigdy nie brakuje w niej warzyw, zieleniny, zdrowych tłuszczy takich jak orzechy czy awokado, strączków i ziaren.

 Oto więc przestawiam Wam jeden z pomysłów na obiad pełen smaku i zdrowia. Warzywa w kremowym migdałowym sosie z rozgrzewającą nutą przypraw podane z sporą porcją świeżego szpinaku oraz komosą ryżową. Co najlepsze? Zawsze zamiast komosy możecie podać je wraz z inną kaszą, ryżem czy też makaronem – polecam wmieszać makaron spaghetti (uwielbiam jaglany lub też soba)! Co więcej, możecie również kombinować z sosem – zamieniając masło migdałowe na orzechowe czy też tahini. I oczywistym chyba jest, że również warzywa i strączki warto dobrać według własnych preferencji smakowych. Ja dziś pokażę Wam moją ulubioną wersję.

warzywa-migdałowy-sos-3

warzywa-migdałowy-sos-2

warzywa z czerwoną fasolą w sosie migdałowym podane z komosą ryżową
veggies with red beans in an alomnd sauce served with quinoa

Składniki (1 porcja*):

  • 4 łyżki komosy ryżowej (lub kaszy/ryży/porcja makaronu)
  • garść świeżego szpinaku
  • 4 duże brązowe pieczarki
  • mała czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • kilka różyczek brokuła
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (lub innych strączków)

sos:

  • łyżka masła migdałowego (lub orzechowego/tahini)
  • łyżka sosu sojowego tamari
  • łyżka syropu klonowego
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • czarny pieprz

Komosę gotować w szklance wody według instrukcji na opakowaniu, zazwyczaj 15-20 min. W tym czasie przygotować też warzywa. Najpierw wszystkie dokładnie obmyć, a następnie posiekać w dowolnej wielkości plastry/kawałki/itp/. Ja lubię kroić je dosyć drobno. Na patelnię dodajemy ok. 1/4 szklanki wody i dorzucamy do niej cebulę, marchew oraz brokuły. Po ok. 2 min. dodajemy pieczarki i całość przykrywamy by dusiła się w własnym soku – to coś a’la gotowanie warzyw na parze bez tracenia ich wartości, które spływają wraz z wodą. Gdy warzywa będą już wystarczająco miękkie dodać również fasolę i wymieszać. Na koniec wmieszać gotowy sos (składniki na sos wystarczy dokładnie połączyć) i dusić na średnim ogniu do 1-2 min. Podawać wraz z świeżym szpinakiem oraz ugotowaną komosą. Smacznego!

*Aby zwiększyć porcję wystarczy zwiększyć ilość składników według preferencji.

warzywa-migdałowy-sos

In English

Ingredients (1 serving*):

  • 4 tablespoons of quinoa (or other groats/ rice / serving of pasta)
  • a handful of fresh spinach
  • 4 large brown mushrooms
  • small red onion
  • clove of garlic
  • some broccoli florets
  • 2 medium carrots
  • 1/2 cup of cooked red beans (or other)

sauce:

  • tablespoon of almond butter (or peanut butter/tahini)
  • tablespoon of tamari soy sauce
  • tablespoon of maple syrup
  • juice of half a lemon
  • 2-3 tablespoons of water
  • 1/2 teaspoon of smoked paprika
  • 1/2 teaspoon of ginger
  • black pepper

Cook the quinoa in a glass of water according to the instructions on the package, usually for 15-20 minutes. At this time, prepare vegetables. First, wash them all thoroughly and chop any size slices / pieces / etc you like. I like to slice them quite finely. Add to the pan approx. 1/4 cup of water and then the onions, carrots and broccoli. After about 2 minutes add the mushrooms and cover everything to let them cook in their own juice – it’s something like steaming vegetables without losing their values, that run down with water. When the vegetables are soft enough, add the beans and stir. At the end stir in a ready sauce (ingredients for the sauce just need to be mixed together) and simmer over medium heat for 1-2 minutes. Serve with fresh spinach and cooked quinoa. Enjoy!

* To make a larger portion just increase the amount of ingredients in order to your preferences.

 

P.S. Uważam, że to idealny studencko obiad na szybko, a tym samym na pochmurne jesienne dni.