Najlepsze jesienne śniadanie / The best autumn breakfast. (gf)

 Jesień w pełni. Z dnia na dzień coraz chłodniej, zima coraz bliżej. Mój ulubiony sezon, sezon pełen jabłek. W zimne jesienne poranki idealnie sprawdza się micha rozgrzewającej owsianki, lecz kiedy nadchodzi weekend czy inny dzień, w którym brak czasu mi nie doskwiera wyciągam patelnię i smażę placuszki, z jabłkami oczywiście, bo wręcz niestosownie jest nie korzystać z tego cudownego daru jesieni. Kiedy smażę placuszki, mimo iż tak odrębne od tych babcinych racuchów, których zapach wypełniał cały dom i wsiąkał w tkaniny ubrań, to jednak zawsze przypominam sobie te chwilę jak przyjeżdżałam do niej, właśnie „na racuchy” obficie obsypane cukrem pudrem. Znikały z talerza w ekspresowym tempie. Takie uroki dzieciństwa…

placuszki-jabłkowe-3

   Dzisiejszy przepis to pomysł na proste placuszki z najlepszymi sezonowymi jabłkami. Nie mają w sobie zbędnego cukru, oleju ani wysoko-przetworzonej mąki – są bezglutenowe, pełne cynamonu, kardamonu oraz imbiru. Obficie wypełnione kawałkami jabłek, oblane złocistym syropem klonowym i posypane mieszanką cynamonowych ziaren oraz płatków kokosa. Nie są to tradycyjne racuchy  jak u Babci, ale smakują równie dobrze, a do tego promieniują zdrowiem i niezastąpionym smakiem. Możesz podawać je z dowolnymi dodatkami – dżemem, jogurtem roślinnym, cukrem pudrem czy syropem klonowym, a może i z masłem orzechowym?!

P.S. Są równie puszyste jak te babcine! 😉

placuszki-jabłkowe-4

placuszki-jabłkowe

placuszki-jabłkowe-5

bezglutenowe placuszki jabłkowe
gluten-free apple pancakes

Składniki:

  • 2 łyżki mąki gryczanej*
  • 3-4 łyżki mąki jaglanej*
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • łyżeczka ksylitolu
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3/4 średniej wielkości jabłka
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Następnie dolać mleko i dokładnie połączyć by wyszło gęste „naleśnikowe” ciasto, które po chwili i tak zgęstnieje dzięki siemieniu. Pokroić jabłko w drobną kostkę i wmieszać do ciasta. Smażyć placuszki na dobrej jakości suchej patelni (lub lekko natłuszczonej, najlepiej olejem kokosowym). Jeden placek to ok. jedna łyżka surowego ciasta. Placuszki najlepiej smażyć pod przykryciem – wtedy równomiernie się usmażą. Przewracać po ok. 4-5 min. i smażyć jeszcze chwilę z drugiej strony. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

*w sumie 1/2 szklanki mąki

placuszki-jabłkowe-7
In English

Ingredients:

  • 2 tablespoons of buckwheat flour*
  • 3-4 tablespoons of millet flour*
  • tablespoon of ground flaxseed
  • teaspoon of xylitol
  • teaspoon of cinnamon
  • 1/2 teaspoon of ginger
  • 1/4 teaspoon of cardamom
  • 1/3 teaspoon of baking soda
  • 1/2 teaspoon of gluten-free baking powder
  • 3/4 of medium-sized apples
  • 1/2 cup of plant milk

In a bowl, mix all the dry ingredients. Then add the milk and thoroughly combine to get a thick pancake batter, which after a while will thicken anyway thanks to the flaxseeds. Cut the apple into small cubes and stir into the batter. Fry pancakes on a good quality dry frying pan (or lightly greased, preferably with coconut oil). One cake is approx. a one tablespoon of batter. It’s better to fry them covered – then they will fry evenly. Turn over after about 4-5 minutes. and cook for a while on the other side. Serve with any additives you like. Enjoy!

*A total of 1/2 cup of flour