Ciasto śliwkowe (bez pieczenia) / Plum cake (without baking)

 Sezon śliwkowy w pełni. Przeróżne odmiany, wyjątkowe smaki… zwiastują początek jesieni, nawet jeśli za oknem jeszcze końcówka gorącego lata. Dlatego zanim obraz ten zamieni się w ponurą jesienną pluchę, a jedyne o czym będziesz marzyć to kubek gorącej herbaty i rozgrzewająca miska zupy, mam dla Ciebie pomysł na ciasto… ŚLIWKOWE oczywiście 🙂 Bez pieczenia, by nie męczyć się w te upały. Jest niezwykle proste, bardzo zdrowe, a smakuje wręcz wyjątkowo. Wymyśliłam je chcąc spróbować czegoś odmiennego od wszechobecnych pieczonych tart i kruchych ciast z śliwkami. Z każdego sezonu warto korzystać w pełni, także wybieraj się jak najszybciej na bazarek czy do ogrodu Babci i nazbieraj kosz pełen śliwek, a potem rozkoszuj się ich smakiem np. w takiej formie jak ta poniżej 😉

ciasto-śliwkowe-2
ciasto-śliwkowe
ciasto-śliwkowe-1

owsiane ciasto śliwkowe (bez pieczenia)
oat plum cake (without baking)

Składniki:

„ciasto”:

  • szklanka suszonych daktyli
  • szklanka drobnych płatków owsianych
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • ekstrakt waniliowy – około łyżeczki

nadzienie śliwkowe:

  • ok. 10 dojrzałych śliwek (średniej wielkości)
  • 3-4 łyżki nasion chia (w zależności od gęstości „nadzienia”)
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • łyżka ksylitolu

Na początek – ciasto. Daktyle zalać (do ich poziomu) gorącą wodą i odstawić na ok. 15 min., można dłużej. Następnie odlać wodę, zostawić tylko troszkę i zmiksować na gęsty mus daktylowy. Dodać resztę składników i dokładnie ze sobą połączyć by wyszła gęsta nie lepiąca się do rąk masa, a gdy jest zbyt sucha dodać odrobinę wody z moczenia daktyli. 3/4 ciasta wyłożyć na spód formy (dowolna, tutaj: okrągła 15 cm średnicy), dokładnie ugnieść i włożyć razem z resztą ciasta do lodówki. Zacząć przygotowywanie nadzienia. Śliwki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i razem z wodą, ksylitolem oraz przyprawami dusić w garnuszku – na średnim ogniu, pod przykryciem – najlepiej tak długo aż się rozpadną i stworzą gęstą ‚konfiturową’ masę, warto jednak pozostawić mniejsze kawałki śliwek. Następnie dodać do nich nasiona chia i gotować jeszcze chwilę, ok. 3-4 min. Odstawić do ostygnięcia. Po tym czasie przełożyć gęsty śliwkowy dżem na gotowy spód, a następnie pokruszyć resztę ciasta na wierzch. Przechowywać w lodówce, a przed podaniem najlepiej włożyć na ok. 2-3 godziny do zamrażalki. Smacznego!

ciasto-śliwkowe-4
In English

Ingredients:

„cake”:

  • cup of dried dates
  • cup of quick (porridge) oats
  • teaspoon of cinnamon
  • 2 tablespoons of coconut flour
  • vanilla extract – about a teaspoon

plum filling:

  • approx. 10 ripe plums (medium size)
  • 3-4 tablespoons of the chia seeds (depending on the density of the filling)
  • 1/4 cup of water
  • teaspoon of cinnamon
  • 1/2 teaspoon of ginger
  • tablespoon of xylitol

At the beginning soak the dates  in a hot water (to their level) and let stand for approx. 15 min., can be even longer. Then pour off the water, leave just a little bit and blend to get a thick date paste. Add the remaining ingredients and thoroughly combine to get a dense (not sticky to your hands) cake, and when it is too dry add about 1-2 tbsp of water from soaking dates. Translate the 3/4 of the dough into the bottom of the cake tin (optional, here: round 15 cm tin), thoroughly knead and put together with the rest of the dough in the refrigerator. Start preparing the filling. Wash plums, cut into smaller pieces and together with the water, xylitol and spices simmer in a pot – over medium heat, covered – preferably as long as they fall apart and create a dense „jammy” consistency, but it is worth to leave smaller plums pieces. Then add to them chia seeds and cook for another approx. 3-4 minutes. Set aside to cool. After that time, translate dense plum jam on the ready cake bottom, then crumble the rest of the dough on top. Refrigerate and before serving it is better to put it for about 2-3 hours in the freezer. Enjoy!

ciasto-śliwkowe-8