Bezglutenowy chlebek z kaki / Gluten-free persimmon bread.

 Mam wrażenie, że już za jakiś czas powinien rozpocząć się sezon na owoce kaki vel persymonę. Jest to owoc, do którego nigdy nie potrafiłam się przekonać. Aż w końcu, dostałam małe, bardzo dojrzałe owoce kaki, które podbiły moje podniebienie swoją słodkością. Zostały przywiezione dla mnie prosto z Włoch, a żeby nie zjeść ich wszystkich naraz postanowiłam wymyślić przepis, który posłuży również Wam kiedy sezon się zacznie.

chlebek-kaki-2

 Upiekłam chlebek z persymoną bez dodatku glutenu, używając mąki gryczanej oraz jaglanej. Ostatnio lubię eksperymentować z tymi mąki, a poza tym, są one moimi ulubionymi, poza owsianą. Dodałam również mąkę kokosową dzięki czemu chlebek był jeszcze bardziej aromatyczny i nieco zbity, ale jeśli weźmiecie pierwszy kęs ta lekka puszystość zaskoczy Wasze podniebienia. Do musu z kaki dobrałam najlepsze jesienne przyprawy, takie jak cynamon, imbir i kardamon – moje ulubione trio sezonu. Na wierzchu zaś nie zabrakło trochę chrupiących płatków kokosa i ziaren. Chlebek ten polecam z kubkiem herbaty czy kawy, lub też na śniadanie wraz z masłem orzechowym/migdałowym albo naturalnym jogurtem sojowym i owocami.

ciasto-kaki-3
ciasto-kaki-4

bezglutenowy chlebek z kaki
gluten-free persimmon bread/cake

Składniki:

  • ok. 1/2 -3/4 szklanki musu z dojrzałej persymony (najlepiej nie obierać jeśli jest bardzo miękkie!) – użyłam trzy malutkie owoce kaki, które zblendowałam na mus
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 2 kopiaste łyżki mąki kokosowej
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe niesłodzone)
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Następnie dodać mokre i bardzo dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem. Przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dodać płatki kokosa i dowolne ziarna na wierzch. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30-45 min. – sprawdzić pod koniec metodą suchego patyczka. Ostudzić i… Smacznego!
ciasto-kaki-5
In English
Ingredients:
  • approx. 1/2 – 3/4 cup of ripe persimmon puree (best not to peel the fruit if it is very soft!) – I used three small sharon fruits which I blended for a fruit mousse
  • 1/2 cup of buckwheat flour
  • 1/2 cup of millet flour
  • 2 heaped tablespoons of coconut flour
  • teaspoon of cinnamon
  • 1/2 teaspoon of ginger
  • 1/4 teaspoon of cardamom
  • 1/2 teaspoon of baking soda
  • teaspoon of apple cider vinegar
  • 3/4 cup of plant milk (here: unsweetened soy)
  • 1/4 cup of xylitol
  • tablespoon of ground flaxseed

In a bowl, mix all the dry ingredients. Then add the wet ones and mix thoroughly with a whisk or electric mixer. Put it into a long cake tin lined with a baking paper. Add the coconut flakes and any seeds you like on the top. Bake at 180 degrees Celsius for about 30-45 min. – check at the end with the dry stick method. Cool and … Enjoy!