Mam wrażenie, że już za jakiś czas powinien rozpocząć się sezon na owoce kaki vel persymonę. Jest to owoc, do którego nigdy nie potrafiłam się przekonać. Aż w końcu, dostałam małe, bardzo dojrzałe owoce kaki, które podbiły moje podniebienie swoją słodkością. Zostały przywiezione dla mnie prosto z Włoch, a żeby nie zjeść ich wszystkich naraz postanowiłam wymyślić przepis, który posłuży również Wam kiedy sezon się zacznie.
Upiekłam chlebek z persymoną bez dodatku glutenu, używając mąki gryczanej oraz jaglanej. Ostatnio lubię eksperymentować z tymi mąki, a poza tym, są one moimi ulubionymi, poza owsianą. Dodałam również mąkę kokosową dzięki czemu chlebek był jeszcze bardziej aromatyczny i nieco zbity, ale jeśli weźmiecie pierwszy kęs ta lekka puszystość zaskoczy Wasze podniebienia. Do musu z kaki dobrałam najlepsze jesienne przyprawy, takie jak cynamon, imbir i kardamon – moje ulubione trio sezonu. Na wierzchu zaś nie zabrakło trochę chrupiących płatków kokosa i ziaren. Chlebek ten polecam z kubkiem herbaty czy kawy, lub też na śniadanie wraz z masłem orzechowym/migdałowym albo naturalnym jogurtem sojowym i owocami.
bezglutenowy chlebek z kaki
gluten-free persimmon bread/cake
- ok. 1/2 -3/4 szklanki musu z dojrzałej persymony (najlepiej nie obierać jeśli jest bardzo miękkie!) – użyłam trzy malutkie owoce kaki, które zblendowałam na mus
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 2 kopiaste łyżki mąki kokosowej
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka octu jabłkowego
- 3/4 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe niesłodzone)
- 1/4 szklanki ksylitolu
- łyżka zmielonego siemienia lnianego
In English
- approx. 1/2 – 3/4 cup of ripe persimmon puree (best not to peel the fruit if it is very soft!) – I used three small sharon fruits which I blended for a fruit mousse
- 1/2 cup of buckwheat flour
- 1/2 cup of millet flour
- 2 heaped tablespoons of coconut flour
- teaspoon of cinnamon
- 1/2 teaspoon of ginger
- 1/4 teaspoon of cardamom
- 1/2 teaspoon of baking soda
- teaspoon of apple cider vinegar
- 3/4 cup of plant milk (here: unsweetened soy)
- 1/4 cup of xylitol
- tablespoon of ground flaxseed
In a bowl, mix all the dry ingredients. Then add the wet ones and mix thoroughly with a whisk or electric mixer. Put it into a long cake tin lined with a baking paper. Add the coconut flakes and any seeds you like on the top. Bake at 180 degrees Celsius for about 30-45 min. – check at the end with the dry stick method. Cool and … Enjoy!