Bezglutenowe muffinki dyniowe / Gluten-free pumpkin muffins.

 Za oknami coraz bardziej jesiennie. Coraz częściej chowamy się pod ciepłym kocem z kubkiem gorącej herbaty, rano wybieramy rozgrzewającą cynamonową owsiankę, a na obiad mamy ochotę na miskę gorącej zupy lub innej wyjątkowo jesiennej potrawy. Zajadamy się sezonowymi owocami i warzywami takimi jak jabłka, śliwki, gruszki, dynie, cukinie, itp. Ja wśród wymienionych zdecydowanie mam swoich faworytów – jak nazwa bloga wskazuje, są to jabłka, a do tego oczywiście DYNIE! Uwielbiam słodki posmak dyni, jej gęstą, kremową konsystencję po upieczeniu i przerobieniu na puree. A potem? Potem można zdziałać cuda i tworzyć przepyszne dania, słodkości i inne…

dyniowe-babeczki-5

 Postanowiłam wykorzystać puree w całkiem… słodki sposób 🙂 Upiekłam bezglutenowe muffinki dyniowe, które idealnie osłodzą Wam te pochmurne jesienne dni. Są niezwykle aromatyczne, a co najlepsze – bardzo puszyste, mięciutkie, delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Dosładza je naturalna słodycz dyni oraz ksylitol. Nie potrzeba im niezdrowego oleju, za to kryją w sobie ziarna słonecznika i pestki dyni, zaś ich wierzch zdobią orzechy laskowe – te wszystkie dodatki dodają im jeszcze więcej zdrowia, a poza tym świetnie kontrastują z strukturą muffinek. Cynamon, imbir, kardamon to przyprawy, których nie może zabraknąć w jesiennych wypiekach. Jedyne co pozostaje Ci zrobić to upiec muffinki, zaparzyć herbatę, otulić się kocem i delektować się ich smakiem spoglądając za okno, podziwiając złote liście spadające z drzew…

dyniowe-babeczki-2
dyniowe-babeczki-3
dyniowe-babeczki-4

bezglutenowe muffinki dyniowe
gluten-free pumpkin muffins

Składniki (ok. 7-8 muffinek):

  • 1/2 szklanki puree dyniowego
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (tutaj: z nerkowców, niesłodzone)
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki mąki orzechowej (jeśli takowej nie posiadasz, dodaj 1/2 szkl. gryczanej i 1/2 ryżowej – zamiast 1/3!!)
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • łyżka ziaren słonecznika
  • łyżka pestek dyni
  • orzechy laskowe na wierzch muffinek
W misce wymieszać wszystkie mokre składniki. Następnie dodać suche i dokładnie połączyć – miksując lub mieszając trzepaczką. Przelać ciasto do foremek/formy na muffinki (najlepiej silikonowe) – wypełnić do ok. 3/4 wysokości. Wierzch muffinek ozdobić posiekanymi orzechami laskowymi. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 25 min. Ostudzić i zajadać. Smacznego!
dyniowe-babeczki-1
In English

Ingredients (approx. 7-8 muffins):

  • 1/2 cup of pumpkin puree
  • 3/4 cup of plant milk (here: cashew, unsweetened)
  • teaspoon of apple cider vinegar
  • 1/3 cup of rice flour
  • 1/3 cup of buckwheat flour
  • 1/3 cup of peanut flour (if you do not have it, add 1/2 cup of buckwheat and 1/2 of rice – instead of 1/3!!)
  • 1/3 cup of xylitol
  • 1/2 teaspoon of baking soda
  • teaspoon of cinnamon
  • 1/2 teaspoon of ginger
  • 1/4 teaspoon of cardamom
  • tablespoon of sunflower seeds
  • tablespoon of pumpkin seeds
  • hazelnuts for the top of muffins

In a bowl, mix all the wet ingredients. Then add the dry and thoroughly combine – mixing or stirring with a whisk. Pour the batter into the muffin mold / cupcake tin (preferably silicone) – fill up to about 3/4 height. Decorate the top of the muffins with chopped hazelnuts. Bake at 180 Celsius degrees for about 25 min. Cool and enjoy!

  • Wyglądają cudownie 🙂 Chcę takie jutro do porannej kawy!

  • Angelika Pawełczyk

    Piękności;)

  • dishdogz

    Przecież to miazga!
    /foxydiet.blogspot.com

  • Jak mogłam przegapić ten przepis 😀 Robię!

  • Kamila M

    Jesień w pełni, to lubię 🙂
    Zapraszam do siebie 🙂

  • Idealne na obecną pogodę w PL 😉

  • Pingback: Mix wrześniowy – Veganama()

  • Czytam twój blog od ponad roku i progres jaki zrobiłaś jest niesamowity. Gratuluję ! Wspaniały przepis 🙂

    • bardzo mi miło! :* cieszę się, że się podoba!
      pozdrawiam ciepło 🙂