Surówka z kalafiora / Raw cauliflower salad.

 Jak pewnie wiecie – lato jest sezonem pełnym warzyw i owoców. Jednym z moich ulubionych warzyw jest KALAFIOR! Pierwsze co zazwyczaj robię jak trafi w moje ręce to upieczenie go w piekarniku, razem z innymi warzywami. Zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o letnie obiady. Kalafior swego czasu znalazł zastosowanie w wersji surowej, szczególnie stał się sławy jako odpowiednik ryżu dla osób, które jedzą całkowicie ‚roślinnie’ i surowo, witarian (ale nie tylko ;)). Uważam, że to świetny pomysł, więc postanowiłam też zasmakować tego sposobu.

kalafiorowa-surówka-2

 Stworzyłam, więc sałatkę/surówkę z surowego kalafiora, która właśnie może grać rolę ryżu w Twoim daniu. Dodałam same świeże warzywa, a na koniec połączyłam ją z sosem, który sprawił, że nabrała jeszcze lepszego smaku i stała się przyjemnie kremowa. Taki „ryż” vel surówkę podałam wraz z fasolką podduszoną z cebulką, czosnkiem i pieczarkami, czyli jednym z moich ulubionych obiadowych dodatków. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona smakiem surowego kalafiora i przyznam, że jest dla mnie nawet smaczniejszy niż ten gotowany – to tak samo jak z brokułami. Coraz częściej zauważam, że zaczynam zaprzyjaźniać się surowymi warzywami bardziej niż wcześniej, bo te pieczone, duszone, gotowane, itd. już kocham, więc teraz pora by eksperymentować z daniami w wersji RAW co jest dla mnie bardzo ekscytujące.

kalafiorowa-surówka-4
kalafiorowa-surówka-7

surówka z kalafiora podana z białą fasolką z pieczarkami
raw cauliflower salad served with butter beans with mushrooms

Składniki:

surówka z kalafiora (2-3 porcje)

  • 1/2 główki dużego kalafiora
  • ok. 7-10 małych pomidorków koktajlowych (cherry)
  • jedna czerwona papryka (lub inny kolor też jest ok)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść świeżej natki pietruszki
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • mielona kolendra

sos:

  • łyżka tahini
  • łyżka syropu klonowego
  • sok z połowy limonki
  • łyżka sosu sojowego tamari
  • łyżka octu jabłkowego

Kalafiora bardzo dokładnie obmyć i zetrzeć na tarce. Wmieszać posiekane warzywa – dowolność jeśli chodzi o kształt i wielkość, ja wolę posiekać je drobniej. Doprawić i wmieszać posiekaną pietruszkę. Następnie wymieszać składniki na sos i dokładnie połączyć z surówką. Podawać jak dodatek do dania lub jak główny składnik z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

kalafiorowa-surówka-5

fasolka z pieczarkami (tutaj : jedna porcja, aby powiększyć wystarczy zwiększyć ilość składników)

  • ok. 110 g ugotowanej białej fasoli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 5 brązowych pieczarek
  • ok. 3-4 suszone pomidory
  • wędzona papryka
  • pieprz czarny
  • mielona kolendra

Na patelni rozgrzać odrobinę wody, w sumie ok. 1/4 szklanki (lub olej). Dodać posiekany drobno czosnek, suszone pomidory oraz pokrojoną w piórka cebulę. Dusić aż cebula się zeszkli i będzie miękka. Wymieszać z posiekanymi w plastry pieczarkami, dusić przez chwilę, a na koniec dodać fasolką i przyprawy. Podawać razem z surówką lub innymi dowolnymi dodatkami. Smacznego!

 kalafiorowa-surówka-6

In English

Ingredients:

raw cauliflower salad (2-3 servings)

  • 1/2 of a large head of cauliflower
  • about 7-10 small cherry tomatoes
  • one red pepper (or other color is also ok)
  • 1/2 of red onion
  • handful of fresh parsley
  • black pepper
  • 1/2 teaspoon of dried garlic
  • ground coriander

sauce:

  • tablespoon of tahini
  • tablespoon of maple syrup
  • juice of half a lime
  • tablespoon of soy sauce, tamari
  • tablespoon of apple cider vinegar

Wash thoroughly the cauliflower and grate. Stir in chopped vegetables – it’s optional in terms of shape and size, I will chop them finely. Season and stir in the chopped parsley. Then mix the ingredients for the sauce and thoroughly combine with salad. Serve as an addition to dishes or as the main component with any additives. Enjoy!

butter beans with mushrooms (here: one serving, to make more just increase the amount of ingredients)

  • about 110 g of cooked butter beans
  • 1/2 of red onion
  • clove of garlic
  • 5 brown mushrooms
  • about 3-4 dried tomatoes
  • smoked paprika
  • black pepper
  • ground coriander

In a skillet heat water, a total of about 1/4 cup (or teaspoon of oil). Add the finely chopped garlic, dried tomatoes and chopped onions (feathers). Simmer until the onions are soft. Stir in sliced mushrooms, simmer for a while, and finally add the beans and spices. Serve with salad or as an addition to any other dishes. Enjoy!

kalafiorowa-surówka