Surowe brownie laskowe / Raw hazelnut brownie bites.

 Jestem ogromną fanką surowych słodkości i nie tylko tych, bo ostatnio, a szczególnie w tegorocznym okresie letnim jedyne o czym marzę to surowe warzywa i owoce. To oznacza, że sałatki i smoothies aktualnie są u mnie na porządku dziennym. Jednak nie samymi sałatkami człowiek żyje, prawda?! Czasem trzeba trochę osłodzić sobie życie. W wolny dzień wybrałam się więc na ciacho, które w 100% zawładnęło moim podniebieniem. Cóż tu więcej pisać… był to surowy snickers z daktyli, orzechów, kakao, itp. KLIK, który mam nadzieję – zagości kiedyś też na blogu, obiecuję 😉

raw-brownies-7

 Zaraz po tym jak zjadłam to ciasto nie zrobiłam nic innego jak… poszłam do kuchni by przygotować swoje surowe słodkości, może nie do końca w wersji RAW, ale większość składników na to wskazuje, a poza tym – bez pieczenia, szybko, prosto i sprawnie! Do tego zdrowo i ultra czekoladowo, gdyż mam dziś dla Was przepis na surowe brownies z daktyli oraz orzechów laskowych, które można nieco podciągnąć pod smak nutelli – to tak jeszcze by zachęcić Was do pomysłu 😉 Są idealne jako przekąska czy deser, a ja dodałam je nawet do śniadaniowej granoli z mlekiem – delicje! 🙂

raw-brownies-5

surowe* brownie z orzechami laskowymi
raw* hazelnut brownie bites

*by zrobić je w pełni surowe używaj tylko składników oznaczonych RAW
*to make it fully raw use only raw labeled ingredients

Składniki (podłużna forma a’la keksówka – wychodzi więcej niż na zdjęciu powyżej 😉 ):

  • szklanka daktyli suszonych (ciepła woda + 4-5 łyżek wody po moczeniu)
  • szklanka orzechów laskowych
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 1,5 łyżki / 3 łyżeczki mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki nasion chia

Na początek moczyć daktyle (tym bardziej jeśli nie mamy mocnego blendera). Najlepiej moczyć je min. 15 min w ciepłej wodzie. W tym czasie zblendować orzechy laskowe (można uprzednio je podprażyć; ostudzić przed blendowaniem!) tak by powstały niewielkie kawałki orzechów razem z tymi drobniejszymi a’la mąka. Kolejno – zblendować daktyle z ok. 4-5 łyżkami wody po moczeniu. Powinna powstać lepka daktylowa masa. Następnie wymieszać/zmiksować z orzechami, kakao, mąką i chia. Otrzymamy zwartą czekoladową masę na nasze brownie. Wyłożyć masę na brownie do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dociskać zwilżonymi dłońmi. Masa nie powinna się lepić do rąk, ale w ten sposób jeszcze łatwiej ją uformować. Wstawić do lodówki, najlepiej na cała noc (min. godzinę). Kroić na dowolnej wielkości kawałki i … Smacznego!

raw-brownies-4

In English

Ingredients (long cake tin ; more than in the picture above 😉 ):

  • cup of dried dates (warm water + 4-5 tablespoons of water after soaking)
  • cup of raw hazelnuts
  • 2 tablespoons of natural (raw) cocoa powder
  • 1.5 tablespoons / 3 teaspoons of coconut flour
  • 2 teaspoons of chia seeds

At the beginning soak the dates (especially if you don’t have a strong blender). for min. 15 minutes in warm water. During this time blend hazelnuts (can be previously toasted; cool before blending!) so that resulting in small pieces of nuts with these finer ones, like nut flour. Then blend the dates with about 4-5 tablespoons of water after soaking. You should get a sticky dates mousse. Then stir / mix with nuts, cocoa, flour and chia. Translate the brownie „dough” into a mold lined with baking paper and press down with moistened hands. It should not stick to your hands, but this way is easier to form. Refrigerate, preferably overnight (min. 1 hour). Cut into pieces of any size you like and … Enjoy!