Sałatka z komosą, fasolą i tofu / Quinoa, black beans and tofu salad.

 Przepis numer DWA z serii „Quinoa razy trzy„. Tym razem mam dla Was pomysł na coś lekkiego, sezonowego, bardzo odżywczego i sycącego. Sałatka z komosą ryżową, czarna fasolą (jedną z moich ulubionych!) oraz tofu! Jestem pewna, że ten przepis Was nie zawiedzie, a tym samym zmienicie zdanie na temat sałatek (to odnośnie osób, które są zdania, że sałatki to tylko te niskokaloryczne i niesycące!).

sałatka-quinoa-3

 Komosa stała się tutaj świetną bazą do sałatki, jest bogatym źródłem białka (to odnośnie temu, skąd weganie biorą białko?!) – zawiera w sobie wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te potrzebne by dostarczać je wraz z pożywieniem, więc staje się świetną alternatywą dla wielu wegetarian i wegan. Co więcej, quinoa ma wiele witamin oraz składników odżywczych, także warto ją jeść. Do tego czarna fasola i tofu? No proszę…! Mamy skład na porządną dawkę roślinnego białka, czyżby to nie sałatka idealna? Świeża zielenina, sezonowe warzywa – innymi słowy samo zdrowie. By wzbogacić jeszcze ten smak, warto przygotować sos sałatkowy, który moim zdaniem zawsze zmienia charakter potrawy i sprawia, że jeszcze bardziej nam smakuje. Mam już swój ulubiony sos z tahini z nutką cytryny do pieczonych warzyw, a teraz znalazłam również receptę na przepyszny sos sałatkowy z tahini – polecam gorąco Wam spróbować z niejedną sałatką 😉

sałatka-quinoa-4
sałatka-quinoa-5

sałatka z komosy ryżowej z czarną fasolą, tofu i warzywami
quinoa, black beans and tofu salad with fresh veggies

Składniki (1 duża lub 2 mniejsze porcje):

  • dowolna ilość świeżych sezonowych zielonych warzyw liściastych, użyłam mixu sałatkowego
  • 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 1/2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli
  • ok. 100-150 g tofu (naturalne/wędzone/marynowane/smakowe – tutaj: sezamowe)
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • pomidorki koktajlowe lub 1-2 pomidory
  • 1/4 dużego dojrzałego awokado

sos:

  • łyżka tahini
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżka sosu sojowego tamari
  • łyżka octu jabłkowego
  • pieprz czarny
  • słodka lub ostra mielona papryka
  • szczypta imbiru
  • sok z połowy cytryny

Na talerzu (lub w dużej misce) układać kolejno: świeże posiekane liście różnego rodzaju sałat czy warzyw liściastych takich jak np. szpinak, następnie ugotowaną komosę i fasolę, pokrojone w kostki lub rozdrobnione w dłoniach tofu, posiekane w dowolne kształty i wielkość świeże warzywa. Następnie przygotować sos mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki – najlepiej mniejszą trzepaczką lub bardzo dokładnie łyżką. Sałatkę podawać z sosem. Wymieszać i zajadać. Smacznego!

sałatka-quinoa-8

In English

Ingredients (1 large or 2 smaller servings):

  • any number of fresh seasonal green leafy vegetables, I used a mixed leaves for salad
  • 1/2 cup of cooked quinoa
  • 1/2 cup of cooked black beans
  • about 100-150 g tofu (natural / smoked / marinated / flavoured – here: sesame tofu )
  • 1/2 of medium red onion
  • 1/2 of red bell pepper
  • cherry tomatoes or regular 1-2 tomatoes
  • 1/4 of large ripe avocado

sauce:

  • tablespoon of tahini
  • tablespoon of maple syrup
  • tablespoon of soy sauce, tamari
  • tablespoon of apple cider vinegar
  • black pepper
  • sweet or hot paprika
  • a pinch of ginger
  • juice of half a lemon

On a plate (or in a large bowl) arranged in sequence: chopped fresh leaves of various kinds of lettuce or other leafy vegetables such as spinach, then cooked quinoa and beans, tofu – cut into cubes or crushed in hands, chopped into any shape and size you like fresh vegetables. Next, prepare the sauce by mixing thoroughly all ingredients  – preferably use smaller whisk or do it carefully with a spoon. Serve the salad with sauce. Mix, serve and enjoy!

sałatka-quinoa-7