Cukiniowe placuszki czekoladowe / Chocolate zucchini pancakes (gluten-free)

 Cukinia w mojej kuchni króluje w przeróżnych postaciach, od wytrawnych obiadów poprzez cukiniowe chlebki aż po dekadenckie czekoladowe placki! O tak, dobrze czytacie… CZEKOLADOWE placuszki z cukinią to jeden z najlepszych sposób by korzystać z sezonu na to warzywo. Co więcej, mam dziś dla Was wersję całkowicie bezglutenową, bez cukru i jak zawsze, roślinną 😉

cukiniowe-placuszki-5

 Placuszki te bez wątpienia są idealną opcją dla każdego śniadaniowego łasucha. Zaczynać dzień od czekolady… palce lizać! Prawda? Mąka gryczana sprawdza się świetnie przy smażeniu bezglutenowych placuszków, a tej lekkości dodaje jej jeszcze mąka jaglana. Oczywiście nie może zabraknąć kakao, a co więcej, w środku można natrafić na rozpuszczone kawałki gorzkiej czekolady. Placuszki bez polewy? Nie ma mowy! Jest więc też słodka czekoladowa polewa 🙂 Jako, że mamy również sezon na brzoskwinie, które zdecydowanie stoją na podium jeśli chodzi o moje ulubione owoce lata, nie mogłam nie podać jej do placuszków, świetnie zrównoważyła tą ultra-czekoladową słodycz.

cukiniowe-placuszki-2
cukiniowe-placuszki-3
cukiniowe-placuszki-4

kakaowe placuszki cukiniowe (bezglutenowe) z brzoskwinią
cocoa zucchini pancakes (gluten-free) with peach

Składniki:

  • 2 kopiaste łyżki mąki gryczanej*
  • 2 kopiaste łyżki mąki jaglanej*
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • łyżka naturalnego kakao
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (tutaj: ryżowo-kokosowe)
  • łyżka syropu klonowego
  • 1/2 niewielkiej cukinii (nie obierać!)
  • dowolna ilość ulubionej gorzkiej czekolady (tutaj: 3 kostki 99% czekolady)

W misce wymieszać suche składniki. Następnie dodać startą na drobnych oczkach i odsączoną z nadmiaru wody cukinię. Dolać mleko oraz syrop i bardzo dokładnie wymieszać całość. Na koniec delikatnie wmieszać posiekaną czekoladę. Smażyć placuszki na dobrej jakości suchej patelni (lub lekko natłuszczonej np. olejem kokosowym). Obracać po ok. 3-5 min. Podawać z dowolnymi dodatkami np. kakaowym sosem** i owocami. Smacznego!

*w sumie ponad połowa szklanki

** łyżeczka kakao+ łyżeczka syropu klonowego + 2-3 łyżeczki wody

cukiniowe-placuszki-7

In English

Ingredients:

  • 2 heaped tablespoons of buckwheat flour *
  • 2 heaped tablespoons of flour millet *
  • tablespoon of ground flaxseed
  • tablespoon of natural cocoa powder
  • 1/3 teaspoon of baking soda
  • 1/2 cup of plant milk (here: rice-coconut milk)
  • tablespoon of maple syrup
  • 1/2 of a small zucchini (do not peel!)
  • any amount of your favorite dark chocolate (here: 3 cubes of 99% chocolate)

In a bowl, mix the dry ingredients. Then add finely grated and drained of excess water zucchini. Pour in milk and syrup, mix thoroughly together. At the end stir in chopped chocolate. Fry pancakes on a good quality dry pan (or lightly greased with coocnut oil). Turn after approx. 3-5 minutes. Serve with any toppings you like such as chocolate sauce** and fruit. Enjoy!

* a total of more than a half of a cup

** teaspoon of cocoa powder + teaspoon of maple syrup + 2-3 teaspoons of water

cukiniowe-placuszki-1