Bezglutenowy chlebek cukiniowy / Gluten-free zucchini bread.

 Lato dalej trwa, choć czasem człowiek ma wrażenie, że już za chwilę jesień – chociażby dlatego, że… dynie, śliwki, jabłka! Jednak, nie tak szybko! Cieszmy się jeszcze skarbami tego słonecznego sezonu. Moje ulubione? Zdecydowanie brzoskwinie, morele, borówki i jagody oraz maliny. Jeśli chodzi o warzywa to cukinia i pomidory! Jak domyślić się można po tytule – dziś mam dla Was pomysł na cukinię, którą ukryłam w swoim ulubionym cieście vel chlebku cukiniowym. Tym razem – bezglutenowym: z mąki gryczanej, jaglanej oraz ryżowej, bez rafinowanego cukru: słodzony ksylitolem, a do tego bez oleju i z aromatyczną kokosową nutą. Chlebki cukiniowe zazwyczaj występują w czekoladowej wersji, ale myślę, że cukinia równie świetnie łączy się z kokosem. Chlebek jest nie tylko wspaniałym pomysłem na deser czy przekąskę, ale też na śniadanie! Polecam podać go z świeżymi sezonowymi owocami np.takimi jak borówki oraz naturalnym jogurtem sojowym. Wypróbowałam też wersję a’la kanapki, smarując kawałki chlebka masłem migdałowym czy też dżemem kokosowym – niebo w gębie! Koniecznie musicie go upiec 🙂

chlebek-cukiniowy-8
chlebek-cukiniowy-6

chlebek-cukiniowy
chlebek-cukiniowy-1

bezglutenowy kokosowy chlebek cukiniowy
gluten-free coconut zucchini bread

Składniki (1 keksówka):

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki ksylitolu (ok. 1/3 szklanki)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
  • średniej wielkości cukinia
  • szklanka mleka roślinnego (tutaj: migdałowe)
Na początek przygotować „jajko” z siemienia mieszając je z wodą. Odstawić do zgęstnienia. Następnie wymieszać w większej misce wszystkie suche składniki. Dodać startą na drobnych oczkach (nie obierać!) i odsączoną z nadmiaru wody cukinię, mleko oraz gotowe „jajko”. Dokładnie połączyć, najlepiej mieszać trzepaczką lub mikserem. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (może to być też okrągła forma na ciasto, ale uwaga – chlebek nie jest duży, więc forma powinna być nieco mniejsza!). Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 40-45 min. Ostudzić i podawać. Smacznego!
chlebek-cukiniowy-7
In English
Ingredients (for one loaf tin):
  • 1/2 cup of buckwheat flour
  • 1/2 cup of millet flour
  • 1/2 cup of rice flour
  • teaspoon of baking soda
  • 4 tablespoons of xylitol (approx. 1/3 cup)
  • 4 tablespoons of desiccated coconut
  • tablespoon of ground flaxseed + 3 tablespoons ofwater
  • medium-sized zucchini
  • glass of plant milk (here: almond milk)

At the beginning create an „egg” from flaxseeds by mixing them with water. Allow the mixture to thicken. Then mix in a bowl all the dry ingredients. Add finely grated (do not peel!) and drained of excess water zucchini, milk and ready-made „egg”. Mix all the ingredients, the best is to mix them with a whisk or electric mixer. Pour into a tin lined with a baking paper (this can also be a round shape tin for the cake, but beware – bread is not large, so the form should be a bit smaller!). Bake at 180 Celsius degrees for about 40-45 min. Cool and serve. Enjoy!

chlebek-cukiniowy-4-side