Batat zapiekany z komosą ryżową / Sweet potato baked with quinoa.

 Tak się stało, że… stawiam sobie wyzwanie! Przygotuję dla Was TRZY różne (a może i więcej?) przepisy na komosę ryżową. Zazwyczaj kiedy kupuję komosę to zalega mi ona gdzieś w zakamarkach szafki i okazuje się, że jednak jej fanką nie jestem. Jednak smaki się czasem zmieniają, a ja ostatnio miałam niesamowitą ochotę na to „złote ziarno”. Zakładam, że wszyscy dobrze wiemy jak wspaniałe właściwości ma quinoa, a przepisy z jej wykonaniem możecie znaleźć już na blogu Tutaj (niewiele, będzie więcej ;)). Ugotowałam cały garnek komosy, także czas obudzić swoją kreatywność i podzielić się z Wami pomysłami.

nadziewany-batat-quinoa

Na pierwszy ogień – obiadowo. Ogromny batat nadziany kaszą, fasolą i warzywami podany z ulubioną sałatką. Jak wiecie, uwielbiam słodkie ziemniaki, więc pierwsze co przyszło mi na myśl to wykorzystanie go w przepisie z komosą i myślę, że najlepszy sposób to albo kotleciki albo właśnie zapieczenie go z pysznym nadzieniem.

nadziewany-batat-quinoa-2

Składniki (1 duża lub 2 mniejsze porcje):

  • 1/2 dużego upieczonego batata*
  • ok. 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej**
  • 1/2 szklanki ugotowanej fasoli czarnej (lub z puszki/kartonu/słoika)
  • 4 brązowe pieczarki
  • ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść świeżej pietruszki
  • pieprz czarny
  • łyżeczka sosu sojowego tamari
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendra

Na patelni rozgrzać ok. 1/4 szklanki wody (lub łyżeczkę oleju), a następnie poddusić posiekaną cebulę oraz czosnek. W tym czasie pokroić w plastry pieczarki. Dodać na patelnię (dolać wody jeśli jest potrzeba) i dusić aż pieczarki staną się miękkie. Następnie wmieszać wszystkie przyprawy oraz ugotowaną/odsączoną fasolę. Wymieszać z sosem sojowym. Z połowy dużego upieczonego batata wykroić środek i wymieszać, rozgniatając widelcem, z resztą składników na patelni. Na koniec dodać ugotowaną komosę oraz pietruszkę. Całość połączyć, a następnie przełożyć do wydrążonej połówki batata. Nadzienia prawdopodobnie wystarczy na dwie połówki, więc drugą można też wydrążyć, a miąższ zostawić do innego dnia. Tak przygotowane nadziane bataty zapiekać ok. 20 min. w 180 stopniach Celsjusza, aż wierzch stanie się lekko chrupiący. Podawać z dowolnym sosem, na zdjęciu polane tahini i podane z sałatka. Smacznego!

*zawsze wolę upiec więcej słodkich ziemniaków za jednym razem (w całości, nakłuwając tylko ich skórkę widelcem, w 200 stopniach ok. 1-1,5 godz.) i mieć je w zanadrzu, polecam 😉

** podobnie jak z batatami, warto po prostu ugotować więcej i przechowywać w szczelnym słoiku ( ja miałam ugotowaną szklankę suchej komosy ryżowej )

nadziewany-batat-quinoa-7

In English

Ingredients (1 to 2 serves):

  • 1/2 of a large baked sweet potato *
  • about 1/2 cup of cooked quinoa **
  • 1/2 cup of cooked black beans (or canned)
  • 4 chesnut mushrooms
  • clove of garlic
  • 1/2 of red onion
  • a handful of fresh parsley
  • black pepper
  • teaspoon of soy sauce, tamari
  • 1/2 teaspoon of smoked paprika
  • 1/2 teaspoon of ground cumin
  • 1/2 teaspoon of ground coriander

In a pan heat about 1/4 cup water (or a teaspoon of oil), and then simmer the chopped onion and garlic. During this time, cut mushrooms into slices. Add to the pan (add water if necessary) and simmer until the mushrooms are tender. Then, stir in all the spices and cooked / drained beans. Add the soy sauce. Carve out the middle of a half large baked sweet potato and mix it, crushing with a fork, with the rest of the ingredients in the pan. Finally add the cooked quinoa and parsley. Stuff the sweet potato half with a filling. Filling is probably enough for two halves of potato, so the other can also be hollow and stuffed (leave the puree from second half for another dish). Bake prepared stuffed sweet potatoes approx. 20 minutes. at 180 degrees Celsius until the surface becomes slightly crunchy. Serve with any sauce you like – in the photo topped with tahini and served with salad. Enjoy!

* I always prefer to bake more sweet potatoes at one time (as a whole, only puncturing their skin with a fork, in 200 degrees approx. 1-1.5 hrs.) and have them in the fridge, I recommend – it’s very handy, cheap and less time-consuming 😉

** Like the sweet potatoes↑, it is simply better to cook more and store in an airtight container/jar (I had cooked a cup of dry quinoa)

nadziewany-batat-quinoa-

QUINOA RAZY TRZY! / Three ideas for QUINOA!