Wysokobłonnikowe babeczki / High-fibre muffins.

 W mojej kuchni nigdy nie może zabraknąć mąki owsianej, jest zdecydowanie moją ulubioną. Na blogu można znaleźć już mnóstwo przepisów z jej udziałem co potwierdza fakt, że bardzo często ją używam. Tym razem w moje ręce, zupełnie przypadkiem, wpadła mąka owsiana wysokobłonnikowa. Eksperyment z placuszkami jak i naleśnikami nie wyszedł tak jak oczekiwałam, a przy okazji poznałam się na jej właściwościach. Pewnie będzie idealna do wypieku domowego chleba, co też zamierzam sprawdzić. Postanowiłam jednak wypróbować ją w wypiekach, zrobiłam więc babeczki. Stanowiła bazę jeśli chodzi o suche składniki, poza kokosową i mielonym siemieniem lnianym. Babeczki nie mogły mieć innego smaku niż sezonowe połączenie malin oraz orzeźwiającej limonki. Pomimo iż nieco opadły po upieczeniu (niestety, tak działa ta mąka, wydaje mi się, że pod wpływem sody) to były bardzo puszyste, delikatne i wręcz rozpływały się w ustach. Nie mam im nic do zarzucenia, a szczególnie gdy smakują tak pysznie i promieniują zdrowiem. Z przyjemnością dzielę się z Wami przepisem, który jest na tyle uniwersalny, że zamiast TEJ mąki możecie użyć zwykłej owsianej, orkiszowej, pszennej, itd.

babeczki-4
babeczki
babeczki-3

jogurtowo-limonkowe babeczki wysokobłonnikowe z malinami
yoghurt and lime high fibre muffins with raspberries

Składniki (ok. 6 małych babeczek):

  • ok. 3/4 szklanki mąki owsianej wysokobłonnikowej*
  • kopiasta łyżka mąki kokosowej
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/3 szklanki naturalnego jogurtu sojowego
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego (lub inne roślinne)
  • skórka z połowy limonki (wyparzyć przed starciem!)
  • maliny na wierzch babeczek
  • W misce wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać wszystkie mokre i bardzo dokładnie połączyć. Przełożyć masę do silikonowych foremek na babeczki. Na wierzch delikatnie wcisnąć w każdą babeczkę po ok. 3 świeże maliny. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 20-25 min. Ostudzić i podawać. Idealne na śniadanie czy też deser lub przekąskę. Smacznego!

*można użyć zwykłej owsianej, orkiszowej,pszennej, itp.

babeczki-5

In English

Ingredients:

  • about 3/4 cup of high-fibre oat flour *
  • heaped tablespoon of coconut flour
  • tablespoon of ground flaxseeds
  • 1/2 teaspoon of baking soda or baking powder
  • 2 tablespoons of maple syrup
  • 1/3 cup natural soy yogurt
  • 1/3 cup of almond milk (or other plant milk)
  • zest of half a lime (clean carefully before adding!)
  • raspberries for the top of muffins

In a bowl, mix together the dry ingredients. Then add all the wet and thoroughly combine. Transfer to the the silicone muffins/cupcakes tins/molds. Gently press in each muffin for about 3 fresh raspberries on each. Bake at 180 Celsius degrees for about 20-25 min. Cool and serve. Perfect for breakfast, dessert or snack. Enjoy!

*you can use normal oat flour, spelt flour, wheat flour, etc.

maliny