Smoothie z granolą – ulubieniec tegorocznego lata / Smoothie with granola – favourite of this summer.

 Jeszcze rok temu moim ulubionym letnim śniadaniem były owsianki na zimno – przepisy TUTAJ, przeróżne puddingi, mini ciasta czy placki. W tym roku totalnie pochłonęły mnie…. SMOOTHIES! Gęste, kremowe, pełne sezonowych owoców czy też tych bardziej egzotycznych. Tak jak z owsianką to bywa – smoothies też możemy skomponować na niezliczoną ilość sposobów. Kilka przepisów na nie znajdziecie już na blogu – kilk 😉

granola-smoothie

 Tym razem proponuję kolejne zestawienie – słodki banan, soczyste mango, kremowe awokado, orzeźwiająca cytryna lub limonka plus nieco zdrowia w postaci miksu zielonych super-foods (spirulina, chlorella, młody jęczmień, młoda pszenica). Co więcej, zamiast wypijać smoothie wolę wyjadać je łyżeczką tworząc sycące śniadanie w postaci słynnej smoothie bowl! Dzięki temu można idealnie skontrastować posiłek chrupiącymi dodatkami, które nie tylko dodają jeszcze więcej smaku ale i zdrowia. Granola to świetny pomysł na wzbogacenie naszego smoothie, a do tego śniadanie staje się jeszcze bardziej sycące. Oczywiście najlepiej zrobić domową, dlatego dziś też podzielę się z Wami przepisem na nią. Poza granolą uwielbiam „ozdabiać” smoothie surowym ziarnem kakaowca, łuskanymi ziarnami konopi, jagodami goji czy innymi suszonymi owocami takimi jak daktyle lub biała morwa oraz surowymi kulkami mocy (można zrobić domowe lub nawet znaleźć świetne w sklepach- polecam Raw & Happy 🙂 )

granola-smoothie-4
granola-smoothie-6

Składniki:

Smoothie

  • 1/4 dużego awokado
  • jeden duży dojrzały banan (lub więcej)
  • jedno duże dojrzałe mango
  • opcjonalnie – sezonowe owoce (maliny, borówki, jagody, czereśnie, wiśnie, porzeczki, brzoskwinie, morele, itp.)
  • opcjonalnie – łyżka zielonego miksu super-foods (chlorella, spirulina, młody jęczmień, młoda pszenica) lub garść szpinaku/jarmużu + woda

Wszystkie składniki zmiksować na gęste kremowe smoothie. Jeśli zamiast (lub z) zielonego miksu używamy szpinaku/jarmużu polecam najpierw zmiksować go z niewielką ilością wody, a potem z pozostałymi składnikami. Przelać do miski i podawać z dowolnymi dodatkami np. granolą, świeżymi i suszonymi owocami, ziarnami itp. Przepis na granolę poniżej ↓ 😉 Smacznego!

Orzechowo-cynamonowa granola (prosta, bez oleju, bez rafinowanego cukru)

  • 2 szklanki płatków owsianych (miks zwykłych i drobnych)
  • 1/2 szklanki mąki z orzechów ziemnych
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 1/3 szklanki słonecznika
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta różowej soli Himalajskiej
  • 1/3 szklanki syropu klonowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w dużej misce tak by powstała gęsta lepka masa. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie i piec ok. 25 min. , mieszając co 5-10 min. Ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku/słoiku. Smacznego!

granola-smoothie-2

In English

Ingredients:

Smoothie

  • 1/4 large of avocado
  • one large ripe banana (or more)
  • one large ripe mango
  • optional – seasonal fruits (raspberries, cranberries, blueberries, cherries, sour cherries, currants, peaches, apricots, etc.).
  • optional – spoon of mix green super-foods (chlorella, spirulina, young barley grass powder, young wheatgrass powder) or a handful of spinach / kale + water

Mix all the ingredients to get a dense, creamy smoothie. If instead of (or together with) the green mix you are using spinach / kale – first mix it with a little bit of water, and then with the remaining ingredients. Pour into bowl and serve with any extras such as granola, fresh and dried fruits, seeds, nuts. The recipe for granola below ↓;) Enjoy!

Nutty cinnamon granola (simple, no oil, no refined sugar)

  • 2 cups of oat flakes (mix of jumbo and fine porridge flakes)
  • 1/2 cup of peanut flour
  • 1/2 cup of cashews
  • 1/3 cup of sunflower seeds
  • teaspoon of cinnamon
  • pinch of Himalayan pink salt
  • 1/3 cup of maple syrup

Mix all the ingredients thoroughly in a large bowl. Transfer to a baking tray lined with baking paper, spread evenly and bake for approx. 25 min. , stirring every 5-10 minutes. Cool and store in an airtight container / jar. Enjoy!

granola-smoothie-5