Proste bezglutenowe placuszki / Easy gluten-free pancakes.

 Poznaliście już przepis na wersję owsianą moich ulubionych śniadaniowych placuszków TUTAJ. Tym razem przyszedł czas na opcję dla osób nie mogących spożywać glutenu czy też tych, które szukają nowych doznań smakowych, lubią eksperymentować w kuchni, itp. Po prostu, dla każdego! Są bardzo proste a zachwycają smakiem. Do tego puszyste oraz delikatne, dzięki czemu rozpływają się w ustach. Latem warto podawać je z niczym innym jak sezonowymi owocami. Uwielbiam polewać również masłem z dowolnych orzechów lub tahini.

placuszki-gryczano-jaglane-4
placuszki-gryczano-jaglane-5

gryczano-jaglane placuszki bananowe z bananem, owocami leśnymi, syropem klonowym i tahini
buckwheat-millet banana pancakes served with banana, berries, maple syrup and tahini

Składniki (ilość – widoczna na zdjęciu):

  • 2 kopiaste łyżki mąki gryczanej
  • 2 kopiaste łyżki mąki jaglanej
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1/4-1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (tutaj: kokosowo-ryżowe)
  • 1/2 dużego dojrzałego banana

W miseczce wymieszać suche składniki. Następnie dodać rozgniecionego banana oraz mleko. Dokładnie połączyć tak by powstała gęsta masa na placuszki. Nie powinna być zbyt zwarta, ale dająca się rozprowadzić na rozgrzanej patelni. Na jednego placka wystarczy jedna spora łyżka ciasta. Smażyć je na dobrej jakości suchej patelni lub lekko natłuszczonej (średni ogień/poziom). Przewracać na drugą stronę po ok. 3-5 min. Podawać z dowolnymi dodatkami np. tak jak widoczne na zdjęciach z sosem zrobionym z owoców leśnych, bananem, syropem klonowym oraz tahini. Smacznego!

placuszki-gryczano-jaglane-3

In English

Ingredients:

  • 2 heaped tablespoons of buckwheat flour
  • 2 heaped tablespoons of millet flour
  • tablespoon of ground flaxseeds
  • 1/4-1/2 teaspoon of cinnamon
  • 1/3 teaspoon of baking soda
  • 1/2 cup of plant milk (here: coconut-rice)
  • 1/2 of a large ripe banana

In a bowl, mix the dry ingredients. Then add the mashed banana and milk. Combine everything well to form a thick mass for a pancakes. It should not be too tight, but easily spreadable on the hot pan. For the one pancake you need just one large tablespoon of dough. Fry them on a a good quality (dry or lightly greased) pan (on medium heat). Turn over to the other side after approx. 3-5 minutes. Serve with any toppings, eg. ss shown in the pictures – with a sauce made from berries, banana, maple syrup and tahini. Enjoy!

placuszki-gryczano-jaglane