Mini batatowe / sweet potato brownies!

 Kiedy nachodzi Cię ochota na coś słodkiego i szukasz pomysłu na szybki deser…. oto i on! Słodkie, czekoladowe, naturalne i zdrowe – BATATOWE mini BROWNIES! W lodówce puree z batata, w szafce paczka kakao, a w głowie kształtuje się przepis jak te dwa smaki połączyć ze sobą. Czekoladowa batatowa owsianka już była, kremy też.. czas na ciasto! Hmmm, mieszkasz sam – nie opłaca się piec dużej blachy. W takim razie, mini brownies 🙂 Nie dosyć, że szybko się pieką to do tego są banalne w wykonaniu. A jakie zdrowie?! Bez glutenu, rafinowanego cukru, oleju i nabiału. Same dobroci! Na koniec udekorowane sosem orzechowym, do którego można użyć naturalnego masła orzechowego i kilka łyżek wody/roślinnego mleka (lub masła orzechowego odtłuszczonego – ostatnio dosyć popularne, typu PB2). W sezonie oczywiście najlepiej zajadać takie brownies z owocami – malinami, jagodami, jeżynami, porzeczkami, itd. itd. 🙂

batatowe-brownie-5
batatowe-brownie-2

mini batatowe brownies 
mini sweet potato brownies

Składniki:

  • 2 spore łyżki puree z pieczonego batata (około połowy upieczonego średniego batata)
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • łyżka* mąki kokosowej
  • 2 łyżki* mąki gryczanej
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • łyżka naturalnego kakao
  • dowolna ilość posiekanej gorzkiej czekolady (tutaj 92%)
  • ok. 1/2 szklanki mleka migdałowego (lub inne roślinne)

Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodawać mokre, częściowo dolewając mleko. konsystencja powinna wyjść dosyć gęsta, nieco gliniasta. Wyłożyć masą silikonowe foremki – dowolne. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 20 min. Podawać z masłem orzechowym/owocami/ziarnami/ itp. Smacznego!

*kopiaste łyżki 😉

batatowe-brownie-3napis
In English

Ingredients:

  • 2 big spoons of pureed roasted sweet potato (about half of the medium size baked sweet potato)
  • 1-2 tablespoons maple syrup
  • tablespoon* of coconut flour
  • 2 tablespoons* of buckwheat flour
  • tablespoon of ground flaxseed
  • tablespoon of natural cocoa powder
  • any amount of favourite chopped dark chocolate (in this recipe I used 92%)
  • about 1/2 cup of almond milk (or other plant milk)

Mix the dry ingredients. Then add the wet ones, partially pouring the milk. Consistency should come out quite thick, slightly „loamy”. Put the mass into the silicone molds/tins/cupcakes tin – optionally. Bake at 180 degrees Celsius fro about 20 min. Serve with peanut butter / fruit / seeds / etc. Enjoy!

*heaped tbsp 😉