Krem pomidorowy (z soczewicą) / Tomato and red lentil soup.

 Jednym z powodów, dla których zawsze czekam na wakacyjny sezon owocowo-warzywny są POMIDORY! Poza sezonem nie jadam ich w ogóle w świeżej wersji, jedynie w formie suszonych pomidorów, puszkowanych, passaty, koncentratu, itp. Wszyscy dobrze wiemy jak smakują najlepsze pomidory i kiedy ich oczekiwać. Tego smaku nie zastąpi pakowany pomidor z marketu sprzedawany zimą. Uważam, że pomidor to podstawowy składnik w kuchni, a szczególnie wegańskiej. Na jego bazie można tworzyć sosy, kremy, sałatki, salsy i inne przeróżne dania czy dodatki. Na moim blogu znajdziecie sporą dawkę inspiracji jak wykorzystać pomidora – KLIK 😉

 Dziś dzielę się z Wami kolejnym pomysłem. Tym razem postanowiłam wrócić smakami do dzieciństwa, ale tym samym dodać nieco więcej do uwielbianej przez większość małych i dużych ZUPY POMIDOROWEJ! Cudowny, aromatyczny krem pomidorowy z dodatkiem czerwonej soczewicy. Zdrowy, sycący i pełen smaku, który podkręcają suszone pomidory. Nie może w nim zabraknąć cynamonu, bazylii oraz słodyczy, w tym wypadku nieco syropu klonowego. Sprawdzi się nie tylko jako gęsta zupa krem zajadana z świeżym domowym chlebem, ale też sos np. do makaronu czy dodatek do kaszy/ryżu.

krem-pomidorowy
krem-pomidorowy-3

krem pomidorowy z czerwoną soczewicą
tomato and red lentil creamy soup

Składniki: (2 porcje)

  • 5 średniej wielkości pomidorów
  • 4 pomidory suszone
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku lub 1/2 suszonego czosnku
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • łyżka sosu sojowego tamari
  • łyżeczka syropu klonowego
  • łyżka mielonej suszonej bazylii (może być też świeża)
  • 4-5 łyżek czerwonej soczewicy
  • szklanka wody
  • pieprz czarny
Na początek posiekać cebulę (oraz czosnek jeśli używasz świeżego) i przełożyć do rondelka z niewielką ilością wody, tak by poddusić cebulę. Można też podsmażyć na niewielkiej ilości roślinnego oleju. Następnie dodać posiekane w kostkę pomidory (wraz z suszonymi) i wszystkie przyprawy. Dusić pod przykryciem do czasu aż pomidory zmiękną i stworzą gęstą pomidorową passatę. Następnie dodać soczewicę oraz szklankę wody. Gotować pod przykryciem do 15 min. aż soczewica się ugotuje. Całość lekko przestudzić i zmiksować dokładnie na gęsty krem. Podawać z dowolnymi dodatkami np. ziarnami/sojowym jogurtem lub śmietanką roślinną/kaszami/ryżem/pieczywem/grzankami/itp. Smacznego!

krem-pomidorowy-5

In English
Ingredients: (2 serves)
  • 5 medium-sized tomatoes
  • 4 sun-dried tomatoes
  • 1/2 red onion
  • 1/2 clove of garlic or dried garlic
  • teaspoon of smoked paprika
  • teaspoon of sweet paprika
  • a pinch of turmeric
  • a pinch of cinnamon
  • tablespoon of soy sauce, tamari
  • teaspoon of maple syrup
  • tablespoon of ground dried basil (may also be fresh)
  • 4-5 tablespoons of red lentils
  • glass of water
  • black pepper

At the beginning chop the onion (and garlic if you are using fresh) and put into a saucepan with a little bit of water, so that the onion stew. You can also fry it in a small amount of vegetable oil. Then add the chopped diced tomatoes (together with dried ones) and all the spices. Simmer, covered, until tomatoes soften and create a thick tomato passata. Then add the lentils and glass of water. Cook covered for 15 minutes. until lentils are cooked. Cool slightly andblend thoroughly to a thick cream. Serve with any additives, eg. grains / soy yogurt or plant cream / groats / rice / bread -> toast / etc. Enjoy!