Granola bars! (bez cukru i oleju / sugar- and oil- free)

 Lubicie granolę? To jedna z moich ulubionych śniadaniowych odmian owsianki 😀 Słodkie, chrupiące kawałki orzechowo-owsianej granoli za każdym razem malują uśmiech na mojej twarzy, a szczególnie z samego rana – zalana roślinnym mlekiem, podana z sojowym jogurtem lub gęstym owocowym smoothie. Czasem też sprawdza się jako świetna przekąska. Dzisiejszy przepis ułatwia jej ‚podjadanie’ gdyż granolę przemieniłam w chrupiące batoniki! Bardzooooo słodkie, a … BEZ CUKRU – słodzone gęstym syropem daktylowym. Oczywiście z dużą ilością orzechów i ziaren – laskowych, słonecznika, pestek dyni oraz siemienia lnianego. Dodatkiem ekstra stała się gorzka czekolada oraz suszone banany! Zaś aromatu dodał niezastąpiony cynamon oraz szczypta imbiru. Do piekarnika, ostudzić i gotowe! Idealne śniadanie, przekąska, deser. Batoniki można zajadać w czystej formie lub zupełnie tak samo jak granolę, zalane ciepłym sojowym lub migdałowym mlekiem będą genialne! 😉

granola-bars
granola-bars-2
granola-bars-3

orzechowe granola bars z suszonymi bananami i gorzką czekoladą
nutty granola bars with dried bananas and dark chocolate

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki orzechów (tutaj: laskowe)
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 1/3 szklanki łuskanego słonecznika
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego
  • cynamon (ok. łyżeczki)
  • szczypta imbiru
  • kilka kostek (posiekanej) gorzkiej czekolady (tutaj: 92%)
  • garść posiekanych suszonych bananów (Puffins ; mogą też być chipsy bananowe, najlepiej niesłodzone)
  • 1/2 szklanki syropu daktylowego
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, np. keksówki, dokładnie ugnieść. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min. Ciemny kolor nie oznacza spalenizny, ale to naturalny kolor syropu daktylowego, który po upieczeniu stał się nieco intensywniejszy. Ostudzić, pokroić ostrym nożem na mniejsze batoniki i zajadać! Przechowywać szczelnie zamknięte w szafce/lodówce/suchym, chłodnym pomieszczeniu. Smacznego!
granola-bars-7
In English
Ingredients:
  • cup of jumbo oats/whole rolled oats
  • 1/3 cup of nuts (here: hazelnuts)
  • 1/3 cup of pumpkin seeds
  • 1/3 cup of sunflower seeds
  • 1/3 cup of linseed
  • cinnamon (about a teaspoon)
  • a pinch of ginger
  • chopped dark chocolate – how much you want, I added about 3-4 big cubes (here: 92%)
  • a handful of chopped dried bananas (Puffins, they also may be banana chips, preferably unsweetened)
  • 1/2 cup of date syrup

Mix all ingredients in a large bowl and put into a form – lined with baking paper, press carefully. Bake at 180 Celsius degrees for about 20-30 min. The dark color does not mean it’s burnt, but it is the natural color of date syrup, which after baking became a little more intense. Cool, cut into long bars/squares and tuck in! Keep tightly closed in a cupboard / fridge / dry, cool place. Enjoy!

granola-bars-6