Fasolowo-kokosowe ciasto / Coconut-butter beans cake.

Ciasta z fasoli są znane już…powiedziałabym, że od paru lat, prawda? Swego czasu miały swoją sławę w kulinarno-blogerskiej „strefie”. Kiedyś nie pomyślałabym nawet o tym by takie stworzyć, a dziś to dla mnie żadna nowość, choć smakiem potrafi zaskoczyć! Bardzo pozytywnie oczywiście. Ale jakie? Brownie czekoladowe z czerwonej lub czarnej fasoli? O tak, jest genialne! Przepis znajdziecie TUTAJ. Tym razem jednak inne smaki plus sezonowo owoce. Fasolowo-kokosowe ciasto, które może być sposobem na szybki i bardzo zdrowy deser czy nawet słodki początek dnia. Nie jest zbyt duże, ale idealne, a do tego znika dosyć szybko, więc zdecydowanie opatentuje też wersję XXL 🙂

ciasto-fasolowe-3
ciasto-fasolowe-4
ciasto-fasolowe-6

fasolowo-kokosowe ciasto z malinami i ziarnem kakaowca
butter beans and coconut cake with raspberries and cocoa nibs

 

Składniki (forma o średnicy 15 cm):

  • 240g ugotowanej, odsączonej białej (masłowej) fasoli (puszka)
  • 1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego (tutaj: kokosowo-ryżowe)
  • 1-2 łyżek ksylitolu
  • łyżka wiórków kokosowych
  • łyżka ziaren kakaowca
  • opcjonalnie: ekstrakt waniliowy/ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 2 kopiaste łyżki mąki kokosowej
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • maliny (mogą być mrożone) i nerkowce na wierzch ciasta

W misce zmiksować ze sobą fasolę, mleko, wiórki kokosowe oraz ksylitol. Następnie wmieszać dokładnie mąkę kokosową, ziarna kakaowca oraz siemię. Można dodać też wanilię. Powinna wyjść gęsta masa. Ciasto przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia jeśli nie jest z nieprzywierającą powłoką), wyrównać i na wierzchu ułożyć maliny oraz nerkowce, w dowolnej ilości i kombinacji. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 25-30 min. Ostudzić, najlepiej na noc w lodówce i podawać. Smacznego!

 

ciasto-fasolowe-7
In English

Ingredients (15 cm tin):

  • 240g cooked, drained white (butter) beans (a can)
  • 1/2 cup of thick coconut milk (here: coconut-rice)
  • 1-2 tablespoons of xylitol
  • tbsp of desiccated coconut
  • tablespoon of cocoa beans/nibs
  • optional: vanilla extract / seeds of 1/2 vanilla pod
  • 2 heaped tablespoons of coconut flour
  • tablespoon of ground flaxseed
  • raspberries (can be frozen) and cashews on top of cake

In a bowl, blend together beans, milk, desiccated coconut and xylitol. Then stir thoroughly coconut flour, cocoa beans and flaxseeds. You can also add vanilla. It should be a thick, creamy „dough”. Translate it into the cake tin (lined with baking paper if it is non-stick coating), top with raspberries andcashews, in any amount and combination you like. Bake at 180 Celsius degrees for about 25-30 min. Cool, preferably overnight in the refrigerator and serve. Enjoy!

ciasto-fasolowe-dwa