Truskawkowy zawrót głowy / Strawberry and banana cake.

 Lato, a jak lato to truskawki… TRUSKAWKOWY ZAWRÓT GŁOWY. Truskawek nigdy za wiele, a szczególnie w najczystszej, naturalnej formie – najlepsze podjadane prosto z koszyka – szkoda tylko, że jak już dotrze z nim do domu to okazuje się, że została tylko połowa. Jak już się ma ochotę na coś więcej, np. słodki deser z truskawkami to warto upiec ciacho. Najlepiej a’la biszkoptowe, z duuuużą ilością świeżutkich truskawek na wierzchu i czekoladą, gorzką oczywiście, która najlepiej wypada w tym duecie.Biszkopt? Bez glutenu, z mąki jaglanej oraz orzechowej – chyba nie trzeba nic więcej pisać, te pyszne składniki „mówią” same za siebie.

ciasto-truskawki-2
ciasto-truskawki
ciasto-truskawki-4

jaglano-orzechowe bananowe ciasto z truskawkami i gorzką czekoladą
millet-peanuts banana cake with strawberries and dark chocolate

Składniki:

  • 2 szklanki mąki jaglanej
  • szklanka mąki orzechowej (zmielone fistaszki)
  • 2 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ziarenka z laski wanilii
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 3/4 szklanki mleka migdałowego (lub inne roślinne)
  • jeden duży dojrzały banan

do ozdobienia:

  • truskawki
  • rozpuszczona w kąpieli wodnej gorzka czekolada
  • wiórki kokosowe

Na początek przygotować ‚jajko’ z siemienia mieszając je z wodą, odstawić do zgęstnienia. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki – warto przesiać mąkę jaglaną. W osobnej misce zmiksować ze sobą wszystkie mokre składniki (razem z jajkiem z siemienia). Wymieszać bardzo dokładnie z suchymi składnikami – najlepiej trzepaczką lub mikserem. Przelać ciasto do wysmarowanej po bokach olejem np. kokosowym formy i wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej tylko dno). Posypać wiórkami kokosowymi. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30-40 min. – aż do suchego patyczka, uważać, by nie wysuszyć ciasta. Ostudzić, ozdobić truskawkami i gorzką czekoladą. Smacznego!

 ciasto-truskawki-5

In English

Ingredients:

  • 2 cups of miller flour
  • cup of peanuts flour
  • 2 tbsp of flax seeds with 6 tbsp of water
  • tsp of baking powder
  • 1/2 tsp of baking soda
  • beans from a half of a vanilla stick
  • 1/2 cup of maple syrup
  • 3/4 cup of almond milk (it can be different plant milk as well)
  • one big ripe banana
  • fresh strawberries
  • melted dark chocolate
  • desiccated coconut

At the beginning prepare the ‚egg’ of flaxseeds mixing them with water, let stand until thick. In a large bowl, mix together all the dry ingredients – it’s worth to sift the millet flour. In a separate bowl, mix together all the wet ingredients (along with eggs from flax). Mix thoroughly with the dry ingredients – preferably with a whisk or electric mixer. Pour the batter into greased (on the sides) with oil, eg. coconut one, and lined with baking paper (preferably only the bottom). Sprinkle with coconut. Bake at 180 Celsius degrees for about 30-40 min. – until dry stick, be careful not to dry the cake. Cool, decorate with strawberries and dark chocolate. Enjoy!

ciasto-truskawki-6