Lekkie warzywne spring rolls / Light veggie spring rolls.

 Nadchodzi lato, ciepłe powietrze, wysokie temperatury. W takie dni warto zdecydowanie sięgnąć po coś lekkiego, orzeźwiającego, przede wszystkim – nie rozgrzewającego. To jedne z pierwszych spring rolls-ów, które zrobiłam i jestem całkiem zadowolona z rezultatu i smaku – przecież to po prostu pyszne, świeże warzywa obwinięte w smaczny, lekki papier ryżowy obtaczane w gęstym, orzechowym sosie. Nad techniką zwijania będę jeszcze ćwiczyć, żeby potem Was kiedyś zaskoczyć piękniejszymi – obiecuję 😉 Idealne danie na lato – śniadanie, lunch, obiad, kolację.. każdy posiłek dnia!

spring-rolls-5

 Kiedyś spring rolls kojarzyły mi się głównie z głęboko smażonymi, chrupiącymi sajgonkami. Chyba nie miałam okazji spróbować takich z prawdziwego zdarzenia i te domowe oczywiście też śmiało można usmażyć. Jednak, jako że ja nie preferuję takich tłustych dań, wybrałam wersję iście lekką, świeższą i zdrowszą, a do tego surową, więc szybką, bez zbędnego włączania kuchenki/piekarnika. Możesz wybrać jakiekolwiek warzywa i owoce (np. mango 😉 ) zechcesz. Ja zestawiłam ze sobą chrupiącą sałatę, świeżą zieloną pietruszkę, pierwsze sezonowe ogórki, soczystą chrupką marchew i mięciutkie brązowe pieczarki. Upewnij się by warzywa dokładnie obmyć. Polecam dodać też awokado!

spring-rolls-1
spring-rolls-3

Składniki:

  • papier ryżowy
  • 2-3 małe marchewki
  • mały ogórek zielony
  • kilka brązowych pieczarek
  • świeża pietruszka
  • świeża sałata (dowolna)
  • opcjonalnie: awokado/inne surowe warzywa/tofu

sos:

  • łyżka masła orzechowego
  • łyżka sosu sojowego tamari
  • sok z połowy cytryny
  • kilka kropel ostrego sosu / szczypta ostrej papryki/chilli
  • pieprz czarny
  • imbir (mielony lub świeży – kawałek)
  • woda

Na początek polecam zrobić sos – wymieszać wszystkie składniki, dodając ok. 2-3 łyżek wody. Sos powinien być gęsty. Następnie warto przygotować wszystkie składniki na nadzienie. Pokroić w cieńsze paski ogórka (nie obierać!) i marchewki (obrać ze skórki). Posiekać sałatę – nie trzeba drobno i pieczarki w plastry. Przygotować sobie czyste miejsce pracy – to pomaga przy robieniu spring rolls, żeby uniknąć nadmiernego bałaganu oraz miskę z ciepłą wodą. Kolejno zanurzać papier po czym wyciągnąć w wody po ok.10- 20 sekundach i układać składniki na środku, wyobrażając sobie prostokąt. Kolejność według upodobania, ilość niezbyt duża by nie przerwać papieru przy zawijaniu. Następnie zawijać jak krokiety/gołąbki, ściskając dokładnie nadzienie, tak by by nie było zbyt luźne w środku. Powtarzać czynność kolejno, aż do skończenia składników. Podawać z gotowym sosem. Smacznego!

spring-rolls

In English

Ingredients:

  • rice paper
  • 2-3 small carrots
  • small cucumber
  • 3-4 small mushrooms
  • fresh parsley
  • fresh lettuce
  • optionally: avocado/other veggies/tofu

sauce:

  • tbsp of natural peanut butter
  • tbsp of tamari soy sauce
  • juice from half of a lemon
  • hot sauce or chilli powder
  • black pepper
  • ginger (piece of fresh or powder)
  • water

At the beginning I recommend you do the sauce – mix all the ingredients, adding approx. 2-3 tablespoons of water. The sauce should be thick. Then you can prepare all the ingredients for the filling. Cut into thinner strips the cucumber (do not peel!) and carrots (peeled). Chop the lettuce – no need to chop finely and mushrooms into slices. Prepare a clean surface to work on – it helps with making the spring rolls to avoid excessive mess and a bowl of warm water. Sequentially immerse the paper and then pull out from the water after ok.10- 20 seconds and place the ingredients on the inside, imagining a rectangle. In any order you like, the amount not too large as not to tear the paper. Then wrap like the croquettes (instructions here) squeezing exactly filling, so that would not be too loose inside. Repeat the whole ‚process’ successively until the end of the ingredients. Serve with sauce. Enjoy!

  • Bardzo je lubię 🙂 Idealne na letni lunch 🙂

  • Wygląda cudowanie. Z pewnością się u nas sprawdzą.:)

  • VEGANation

    Idealne na upalne dni! Pięknie się prezentują, aż szkoda jeść.. albo jednak smak zwycięża 😀

  • Angie

    Zabieram Ci wszystkie i sos też oczywiście<3

  • Świeża wersja spring rollsów jest przepyszna! Mamy ochotę ruszyć do kuchni i jak najszybciej wypróbować Twój przepis.
    A nasza wersja też już czeka w kolejce na opublikowanie 😉

    • dziękuję bardzo 🙂 i z przyjemnością zajrzę na bloga do Was obejrzeć jakie cudne spring rollsy stworzyłyście 😉
      pozdrawiam :*

  • Natalia

    Naucz mnie takie robić <3

  • Muszę w końcu zacząć rolować 🙂

  • Ale mi narobiłaś smaka na springrollsy. <3 W ogóle robisz bardzo apetyczne zdjęcia.