Bobowa sałatka / Broad beans salad.

 Bób – dla większości z Was smak dzieciństwa, zjadany prosto z talerza, po prostu gotowany, najprościej, najsmaczniej. Dla mnie jednak to od kilku lat „nowy” smak, w którym zakochałam się od razu. Teraz niezbędny na talerzu każdego bobowego sezonu. Na blogu znajdziecie już kilka pomysłów z jego udziałem KLIK, jak np. bobowe falafele, puree z bobu, hummus! Bób jest niezwykłą rośliną bogatą w białko, jak wszystkie rośliny strączkowe, które często staje się przedmiotem pytań dla osób na diecie roślinnej/wegan. Jak dotąd moją ulubioną wersją był bób z suszonymi pomidorami i czosnkiem, lekko podsmażany/duszony na patelni. Jednak odkryłam… sałatkę! Z bobem, wędzonym tofu, awokado. Cudowne trio, które w towarzystwie przypraw i jeszcze paru dodatków tworzy niezwykłą, sycącą letnią sałatkę. Zdecydowanie jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole.

sałatka-bób-4
sałatka-bób-2

bobowa sałatka z awokado, wędzonym tofu, kukurydzą i kiełkami
broad beans salad with avocado, smoked tofu, corn and sprouts

Składniki:

  • 300g młodego bobu (przed ugotowaniem)
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • czerwona cebula
  • ok.100-150g wędzonego tofu
  • 1/2 szklanki surowej lub gotowanej kukurydzy
  • garść kiełków (tutaj z rzodkiewki)
  • garstka świeżego koperku
  • pieprz biały
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • słodka/wędzona papryka
  • sok z połowy cytryny
  • ulubione zioła do sałatki np. bazylia, pietruszka, koperek suszony, czosnek suszony
Na początek ugotować bób. Opłukać go zimną wodą, a następnie gotować ok. 15 min. do miękkości. Po ugotowaniu przepłukać ponownie i przełożyć do miski z zimną wodą. Potem obrać (można też zjeść z skórką 😉 ) i przenieść do większej miski. Cebulkę, awokado oraz tofu posiekać w drobniejszą kostkę. Dodać do miski wraz z resztą składników i bardzo dokładnie wymieszać. Można podawać z tahini i np. pieczywem. Smacznego!
sałatka-bób-3
In English
Ingredients:
  • 300g of broad beans (before cooking)
  • 1/2 of ripe avocado
  • red onion
  • about 100-150gof smoked tofu
  • 1/2 cup of fresh corn or cooked one
  • handful of sprouts (I used radish sprouts)
  • handful of fresh dill
  • white pepper
  • tsp of soy sauce
  • tsp of apple cider vinegar
  • sweet/smoked paprika
  • juice form a half of lemon
  • favourite spices/herbs eg. basil, parsley, dried dill, dried garlic
At the beginning cook the broad beans. Rinse it with cold water and then cook fro about 15 min. until soft. Rinse again and translate into the bowl with cold water. You can eat it with peels or without. Then translate it into the bigger bowl. Chop the onion, avocado and tofu, preferably into small squares. Mix all ingredients and serve with tahini and eg. bread. Enjoy!
awokado