Bób – dla większości z Was smak dzieciństwa, zjadany prosto z talerza, po prostu gotowany, najprościej, najsmaczniej. Dla mnie jednak to od kilku lat „nowy” smak, w którym zakochałam się od razu. Teraz niezbędny na talerzu każdego bobowego sezonu. Na blogu znajdziecie już kilka pomysłów z jego udziałem KLIK, jak np. bobowe falafele, puree z bobu, hummus! Bób jest niezwykłą rośliną bogatą w białko, jak wszystkie rośliny strączkowe, które często staje się przedmiotem pytań dla osób na diecie roślinnej/wegan. Jak dotąd moją ulubioną wersją był bób z suszonymi pomidorami i czosnkiem, lekko podsmażany/duszony na patelni. Jednak odkryłam… sałatkę! Z bobem, wędzonym tofu, awokado. Cudowne trio, które w towarzystwie przypraw i jeszcze paru dodatków tworzy niezwykłą, sycącą letnią sałatkę. Zdecydowanie jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole.
bobowa sałatka z awokado, wędzonym tofu, kukurydzą i kiełkami
broad beans salad with avocado, smoked tofu, corn and sprouts
- 300g młodego bobu (przed ugotowaniem)
- 1/2 dojrzałego awokado
- czerwona cebula
- ok.100-150g wędzonego tofu
- 1/2 szklanki surowej lub gotowanej kukurydzy
- garść kiełków (tutaj z rzodkiewki)
- garstka świeżego koperku
- pieprz biały
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżeczka octu jabłkowego
- słodka/wędzona papryka
- sok z połowy cytryny
- ulubione zioła do sałatki np. bazylia, pietruszka, koperek suszony, czosnek suszony
In English
- 300g of broad beans (before cooking)
- 1/2 of ripe avocado
- red onion
- about 100-150gof smoked tofu
- 1/2 cup of fresh corn or cooked one
- handful of sprouts (I used radish sprouts)
- handful of fresh dill
- white pepper
- tsp of soy sauce
- tsp of apple cider vinegar
- sweet/smoked paprika
- juice form a half of lemon
- favourite spices/herbs eg. basil, parsley, dried dill, dried garlic