Bigos z młodej kapusty (wegański!) / Young cabbage stew.

 Kolejne cudowne sezonowe warzywo poza młodymi ziemniaczkami, bobem i botwinką? Młoda kapusta! Na blogu już dwa pomysły z jej udziałem, TUTAJ je znajdziecie (i niech nie zmylą Was słodkie zdjęcia, to problemy dodawania moich przepisów w przeszłości). Tym razem pokusiłam się o… BIGOS! Bigos z młodej kapusty, pełen zdrowia, bez tłuszczu, a z dodatkiem pysznego wędzonego tofu, który gra tu rolę ‚kiełbasy’ i innego mięsiwa, które zazwyczaj dodaje się do bigosu. Ten cudowny wędzony aromat podkreśla smak potrawy, która staje się jeszcze bardziej autentyczna, a przy tym, jest w 100% roślinna. Czyż to nie wspaniałe? Uwielbiam przemieniać tradycyjne potrawy na zdrowe, wegańskie dania. Ten smak daje jeszcze więcej radości, bo przecież WEGANIZM TO NIE OGRANICZENIE! 🙂

bigos-młoda-kapusta-2
bigos-młoda-kapusta-3

bigos z młodej kapusty z wędzonym tofu (podany z młodymi ziemniaczkami z koperkiem)
young cabbage stew with smoked tofu (served with young potatoes with dill)

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • jedna duża marchew/dwie mniejsze
  • 10-15 mniejszych pieczarek
  • ok. 200g wędzonego tofu
  • 2 pomidory
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pieprz biały/czarny
  • wędzona lub słodka papryka
  • świeża pietruszka
Cebulę oraz czosnek posiekać i podsmażyć/poddusić na oleju/wodzie wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie dodać startą marchew oraz pokrojone w plastry pieczarki. Dusić chwilę i w tym czasie posiekać kapustę, dodać do warzyw. Zalać szklanką wody, dodać koncentrat, a następnie posiekane pomidory i gotować/dusić do miękkości ok. 20 min. Doprawić przyprawami i sosem sojowym, a na koniec wmieszać jeszcze pokrojone w kostkę wędzone tofu i dusić ostatnio 10 min. Podawać z dowolnymi dodatkami, np. świeżym domowym pieczywem lub jak na zdjęciach – z młodymi ziemniaczkami. Smacznego!
 bigos-młoda-kapusta
In English
Ingredients:
  • 1/2 of young cabbage
  • red onion
  • garlic clove
  • 2 bay leaves
  • 3-4 allspice grains
  • 2 tbsp of soy sauce (tamari if gluten free)
  • one large carrot or two smaller
  • 10-15 small mushrooms
  • about 200g smoked tofu
  • 2 tomatoes
  • 2-3 tbsps of tomato concentrate/paste
  • white or black pepper
  • smoked or sweet paprika
  • fresh parlsey
Chop the onion and garlic and fry / sauté in oil / water with the bay leaf and allspice in a bigger saucepan. Then add the grated carrots and sliced mushrooms. Simmer briefly and in that time, chop the cabbage, add to the rest of veggies . Pour a glass of water, add concentrate, and then chopped tomatoes, boil / simmer until tender approx. 20 min. Season with spices and soy sauce, and finally stir in diced smoked tofu and simmer the last 10 minutes. Serve with any additives, eg. fresh homemade bread or like in the pictures – with early potatoes with dill. Enjoy!
Aż serducho mnie boli, że musiałam zostawić te wszystkie cudowne polskie sezonowe owoce i warzywa (do tego dla kraju, w którym już nie każdy chcę byś tutaj przebywał…) 🙁 Potrafi ktoś je dla mnie teleportować?