Szparagi z fasolą w kremowym sosie / Asparagus with beans and creamy sauce

 Wraz z Majem przyszedł sezon na SZPARAGI. Przyznam szczerze, że je uwielbiam i czuję, że coś za mało korzystam z możliwości sezonu. Oby jeszcze trochę dla nas pobyły, bo są tak niesamowitym warzywem, którym nie można się nacieszyć – człowiek chce więcej i więcej. U mnie zazwyczaj trafiają do piekarnika z innymi warzywami, przyprawione pieprzem i różową solą Himalajską – prostota najlepsza. Tym razem przygotowałam dla Was coś bardziej wyszukanego, ale dalej prostego, smacznego i pożywnego. Znacie połączenie szparagów, tahini i cytryny? Jeśli nie – ten przepis jest zdecydowanie warty spróbowania! Obiecuję, że się nie zawiedziecie – szparagi w kremowym sezamowym sosie z pieczarkami oraz fasolą masłową. Do tego niezastąpiona cytrynowa nuta, która dodaje orzeźwiającego, lekkiego charakteru całości. Wykonanie tego dania to jakieś 15-20 min., więc jest bardzo szybkie, a efekt końcowy maluje uśmiech na twarzy od ucha do ucha – sprawdzone! Zapraszam do kuchni … 😉

szparagi-2
szparagi-5

szparagi w kremowym sosie sezamowo-cytrynowym z fasolą i pieczarkami
asparagus with creamy lemon and sesame sauce with butter beans and mushrooms

Składniki:

  • 6-7 łodyg szparagów
  • 3 duże pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • 230g ugotowanej fasoli masłowej/białej (puszka odsączonej)
  • pieprz czarny
  • łyżka tahini
  • łyżka płatków drożdżowych
  • łyżka sosu sojowego tamari
  • sok i skórka z połowy cytryny (wyparzona, niewoskowana!)
  • woda
  • skórka z cytryny i sezam do podania

Na początek – jeśli szparagi są bardzo długie – odciąć końce i pokroić je na mniejsze kawałki, u mnie na trzy części. Podgotować na patelni z niewielką ilością wody ok. 10 min. lub ugotować na parze/podpiec w piekarniku. Następnie posiekany czosnek oraz pieczarki poddusić z niewielką ilością wody oraz czarnym pieprzem. W tym czasie wymieszać składniki na sos – skórkę z cytryny, tahini, sos tamari, sok z cytryny, płatki drożdżowe oraz wodę (ok. 3 łyżki). Na patelnię przełożyć ugotowaną/odsączoną fasolę. Chwilę podsmażyć i dodać szparagi oraz sos. Dokładnie połączyć i podgrzać jakieś 2-3 min. Podawać z skórką z cytryny oraz sezamem. Smacznego!

 szparagi-3

In English

Ingredients:

  • 6-7 asparagus
  • 3 big mushrooms
  • 2 garlic cloves
  • 230g of cooked butter beans or canned (rinsed)
  • black pepper
  • tbsp of tahini
  • tbsp of yeast flakes
  • tbsp of tamari soy sauce
  • juice and peel form a half of lemon (unwaxed!)
  • water
  • lemon peel and sesame seeds to serve

At the begining, chop the asparagus for three parts and cut off the ends. Cook them or steam/bake for about 10 min. Then chop the garlic and mushrooms and stew them with a bit of water and black pepper. In that time, prepare the sauce – mix all the ingredients : lemon juice and peel, tahini, yeast flakes, tamari and water (about 3 tbsp). Translate beans into the pan and fry with mushrooms and garlic. Then add asparagus and sauce – mix altogether and stew for about 2-3 min. Serve with lemon peel and sesame seeds. Enjoy!

szparagi-4