Orzechowe tofu / Peanut butter tofu.

 Ten kto mnie zna wie jak bardzo uwielbiam masła orzechowe, szczególnie z orzechów ziemnych. W połączeniu z daktylami, bananem i kakao… ulubiony słodki kwartet. Jednak często też przemycam je do wytrawnych dań i tym oto sposobem wpadłam na pomysł, by tofu oraz ciecierzycę zatopić w gęstym, aromatycznym orzechowym sosie. Czosnek, imbir oraz wędzona papryka wzbogacają ten smak. Syrop klonowy dodaję delikatnej słodyczy a sos sojowy charakteru. Naturalne tofu marynowane w sosie nabiera niepowtarzalnego aromatu, a ciecierzyca idealnie kontrastuje z jego strukturą. Dla zdrowia i smaku, porządna garść świeżej zielonej pietruszki zawsze mile widziana.

orzechowe_tofu_5
orzechowe_tofu

tofu oraz ciecierzyca w orzechowym sosie (podane z bezglutenowym pieczywem)
tofu and chickpeas with peanut sauce (served with gluten-free bread)

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • łyżka masła orzechowego (naturalne, 100%!!!)
  • łyżka syropu klonowego
  • ok. 1-2cm kawałek świeżego imbiru
  • łyżka sosu sojowego tamari
  • 1/3 szklanki passaty pomidorowej
  • czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • czerwona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200g naturalnego tofu
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • spora garść świeżej zielonej pietruszki
Wymieszać ze sobą dokładnie wszystkie składniki na sos – mleko, masło orzechowe, syrop klonowy, starty imbir, sos sojowy, passatę, pieprz, wędzoną paprykę. Najlepiej użyć trzepaczki, by powstał gładki sos. Tofu pokroić w dowolnej wielkości kostkę i zanurzyć w sosie. „Marynować” co najmniej 2-3 godziny. Po czasie, posiekać cebulę oraz czosnek i podsmażyć z odrobiną wody lub na dowolnym oleju roślinnym. Następnie dodać ciecierzycę oraz zamarynowane tofu z całym sosem. Dusić, mieszając cały czas by nie przypalić, aż całość zgęstnieję i na koniec wmieszać posiekaną świeżą pietruszkę. Podawać z dowolnymi dodatkami np. ryżem/kaszą/warzywami/pieczywem. Smacznego!
orzechowe_tofu_2
In English
Ingredients:
  • 1/2 cup of unsweetend soya milk
  • tbsp of peanut butter (natural, 100%!!!)
  • tbsp of maple syrup
  • about 1-2cm of fresh ginger
  • tbsp of tamari soy sauce
  • 1/3 cup of tomato passata
  • black pepper
  • 1/2 tsp of smoked paprika
  • red onion
  • 1-2 garlic cloves
  • 200g of natural tofu
  • cup of cooked chickpeas
  • handful of fresh green parsley
Mix well all the sauce ingredients – soy milk, peanut butter, maple syrup, grated ginger, soy sauce, passata, pepper and paprika. Best to use a whisk to form a smooth sauce. Slice the tofu into the cubes, any size you want and „marinate” in the sauce min. 2-3 hours. After that time, chop the onion and garlic. Fry them with a bit of water or any vegetable oil. Then add chickpeas and tofu with the whole sauce. Stew until it thickens, stirring all the time not to burn it. At the end, mix with chopped fresh parsley. Serve with rice/groats/vegggies/bread/etc. Enjoy!
  • To musiało być cudowne !! 🙂

  • Angie

    Kiedyś robiłam bardzo podobne dla bliskiej mi niegdyś osoby, która była wege, było pyszniutko;)

  • Wspaniałe składniki!
    Muszę zacząć używać więcej masła orzechowego w moich daniach!

  • Chcę to! <3

  • Magda Lena

    Idzie do mnie kilogramowe opakowanie masła orzechowego, a na tofu mam ostatnio ostrą fazę – wiesz co się szykuje?! 😀

  • RR

    Uwielbiam polaczenie sosu sojowego z maslem orzechowym, pychota!