Makaron ryżowy w sosie batatowym / Rice pasta with sweet potato sauce.

 Makaron. Przyjaciel niejednego studenta. Jednak, bądźmy bardziej kreatywni – makaron nie musi być tylko z gotowym sosem pomidorowym. Co powiecie na to by ‚otulić’ go gęstym, lekko serowym sosem z batata?! Jak wiecie, uwielbiam słodkie ziemniaki, więc ta opcja jest dla mnie idealna. Sos warto podkreślić takimi przyprawami jak czosnek, kurkuma oraz wędzona papryka. Oczywiście serowy smak zawdzięcza płatkom drożdżowym – zdecydowanie są niezbędne w wegańskiej kuchni. Kontrastem dla kremowego sosu jest zielony groszek, znajdziecie go w sklepowych zamrażalkach lub też w puszcze. Proste, prawda?! Całość podana z zieloną pietruszką, która zdecydowanie jest moją ulubioną przyprawą i wzbogaca każde danie, nie tylko smakowo ale też wizualnie.

makaron_batatowy_2

makaron_batatowy_
makaron_batatowy_3

makaron ryżowy w batatowym sosie z zielonym groszkiem
rice pasta with sweet potato sauce and green peas

Składniki:

  • porcja makaronu ok. 100g (tutaj ryżowy, ale można użyć też innego)

sos:

  • 3-4 łyżki puree z upieczonego batata
  • spora szczypta suszonego czosnku
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól Himalajska
  • 1/2 szklanki niesłodzonego mleka ryżowego (lub sojowego/owsianego)
  • ok. 1/2 szklanki groszku zielonego (mrożony lub z puszki)
  • świeża zielona pietruszka do podania
Puree z batata zazwyczaj przygotowuję przy okazji robienia innego obiadu. Jak składniki pieczą się piekarniki to przy okazji towarzyszy im słodki ziemniak, z którego potem robię puree i przechowuję w lodówce.
Na początek nastawić garnek z wodą, w której będzie gotował się makaron. Gotować go do ulubionego ‚stanu miękkości’. W tym czasie zmiksować resztę składników, poza groszkiem. Gdy makaron się ugotuję odlać wodę i wymieszać go z sosem. Podgrzewać chwilę w garnuszku, a na koniec wmieszać groszek. Podać z zieloną pietruszką i zajadać. Smacznego!
makaron_batatowy_4
In English
Ingredients:
  • one portion of rice pasta, about 100g (or the other kind)

sauce:

  • 3-4 tbsp of sweet potato puree
  • pinch of dried garlic
  • black pepper
  • 1/2 tsp of turmeric
  • 1/2 tsp of smoked paprika
  • 2 tbsp of yeast flakes
  • Himalayan salt
  • 1/2 cup of unsweetend rice milk (or soya/oat)
  • about 1/2 cup of green peas (forzen or canned)
  • fresh parsley to serve
I usually make a sweet potato puree while baking the other dinner. I just add the sweet potato to the oven with other ingredients and then when it’s soft I make the puree and store it in the fridge.
At the beginning boil the water and cook pasta until your preferable softness. In that time, blend all the ingredients for a sauce, except from peas. Mix the sauce with cooked pasta and cook for a bit until it’s hot. Then stir in green peas. Serve with fresh parsley and enjoy!