Czekoladowy tofurnik / Chocolate tofu ‚cheesecake’.

 Już od jakiegoś czasu ‚chodziła za mną’ ochota na słodkie ciasto. Jak ciasto to…. zdecydowanie czekoladowe! Wieki nie robiłam domowego tofurnika, więc przyszedł czas by w końcu go upiec. Zawsze byłam fanką lekkich, rozpływających się w ustach serników i z sukcesem udało mi się odtworzyć tą strukturę jak i smak w wersji roślinnej. Będąc weganką/weganinem nie musisz się ograniczać w żadnym wypadku. W dzisiejszych czasach – wszystko jest możliwe! A puszyste, lekkie jak pianka tofurniki smakują o niebo lepiej od tradycyjnych serników, gwarantuję. Moja wersja składa się nie tylko z tofu, ale też sojowego jogurtu kokosowego, dzięki któremu całość nabiera delikatnej, kremowej konsystencji. Bogate, ciemne kakao sprawia, że tofurnik nie tylko przybiera niemalże czarnego koloru, ale nadaje mu głęboki, czekoladowy smak, który dla każdego czekoladoholika jest jak raj dla duszy i ciała. Nie mogłam się powstrzymać by nie wykończyć wierzchu naturalnym, gładkim, pełnym smaku masłem orzechowym. Tofurnik najlepiej smakuje jak przesiedzi noc w lodówce, ale jak to ja uważam – ciepły też pyszny, jak tu można czekać tak długo na taką rozkosz, musiałam spróbować szybciej. Poniżej dowiecie się jak banalny jest w wykonaniu, nic tylko robić! 😉

czekoladowy_tofurnik_
czekoladowy_tofurnik_4
czekoladowy_tofurnik_5-side

czekoladowy tofurnik z masłem orzechowym
chocolate tofu ‚cheesecake’ with peanut butter swirl

Składniki:

(forma o średnicy 15cm)

  • 200g naturalnego tofu
  • szklanka kokosowego jogurtu sojowego
  • 1/2 szklanki naturalnego kakao ( u mnie dosyć ciemne, z tych tłustszych)
  • 1/3-1/2 szklanki ksylitolu
  • sok z jednej cytryny
  • łyżka płatków drożdżowych
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki/skrobi ziemniaczanej)
  • szczypta różowej soli Himalajskiej
  • masło orzechowe (ok. łyżki)

Nastawić piekarnik na 180 stopni. W misce umieścić wszystkie składniki poza masłem orzechowym i bardzo dokładnie zmiksować. Przełożyć do formy, której boki najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia (spód też jeśli nie masz formy z powłoką nieprzywierającą). Na wierzchu ciasta rozprowadzić masło orzechowe – najlepiej robić to nożem lub wykałaczką. Piec przez 10 min. w 180 stopniach Celsjusza a potem przez kolejne 30 min. w 150 stopniach. Ostudzić co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej noc w lodówce i podawać. Smacznego!

 czekoladowy_tofurnik_3
In English

Ingredients:

(15 cm cake tin)

  • 200g of natural tofu
  • cup of coconut soya joghurt
  • 1/2 cup of natural cocoa powder ( I am using the more rich, fatty one 😛 )
  • 1/3-1/2 cup of xylitol
  • juice from one lemon
  • tbsp of yeast flakes
  • 2 tbsp od corn starch
  • pinch of pink Himalayan salt
  • peanut butter (about tbsp)

Set the oven at 180 degrees. In a bowl, place all the ingredients except from a peanut butter and blend thoroughly. Put it into a cake tin, the sides of which are covered with baking paper (and bottom as well if you do not have non-stick tin). At the top of the cake spread peanut butter – do it with a knife or toothpick. Bake for 10 min. at 180 Celsius degrees and then for another 30 min. in 150 degrees. Cool at least 2-3 hours, preferably overnight in the refrigerator and serve. Enjoy!

czekoladowy_tofurnik_7

P.S. Proponuję upiec to ciacho na Dzień Mamy, który już za 8 dni!!! 😉