Czekoladowa granola gryczana / Chocolate buckwheat granola.

 Niedawno na blogu pojawił się przepis na owsianą granolę z orzechową nutą i kokosem – > KLIK! 😉 Jednak zdaję sobie z tego sprawę, że są też osoby, które szukają wersji bezglutenowej i nawet jeśli do owsianej granoli można użyć bezglutenowych płatków to uważam, że warto spróbować czegoś nowego. Dlatego też dzielę się dziś z Wami przepisem na bezglutenową granolą gryczaną. Idealnie chrupiąca, najlepsza z ciepłym roślinnym mlekiem i owocami lub na szczycie mroźnych lodów bananowych. W jej skład wchodzi tylko gryka, orzechy i pestki dyni, rodzynki, nieco kokosa, BANAN! i kakao oczywiście, naturalne. Do tego słodycz syropu klonowego, który zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych dodatków w granoli.

granola_gryczana_2
granola_gryczana_3

kakaowa granola gryczana
cocoa buckwheat granola

Składniki:

  • szklanka niepalonej kaszy gryczanej
  • łyżka naturalnego kakao
  • dojrzały banan
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych (lub innych)
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki rodzynek
Kaszę gryczaną namoczyć co najmniej 8 godzin w zimnej wodzie. Następnie przepłukać i wymieszać z rozgniecionym bananem, wiórkami, kakao, syropem klonowym, pestkami dyni, orzechami. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić równomiernie. Piec w 180-200 stopniach Celsjusza mieszając co 5-10 min. do czasu kiedy granola jest dobrze upieczone, chrupiąca i nie klei się. Ostudzić i wymieszać z rodzynkami. Przechowywać w szczelnym pojemniku, najlepiej w słoiku. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
granola_gryczana_4
In English
Ingredients:
  • cup of raw buckwheat groats
  • tbsp of natural cocoa powder
  • ripe banana
  • 2 tbsp od desiccated coconut
  • 2 tbsp of maple syrup
  • 1/2 cup od hazelnuts or other nuts you like
  • 1/2 cup od pumpkin seeds
  • 1/2 cup of raisins
Soak the buckwheat in a cold water min. 8 hours. Then rinse it and mix with mashed banana, cocoa, coconut, maple syrup, nuts and seeds. Translate into the tray with a baking paper and spread evenly. Bake in 180-200 Celcius degrees, mixing every 5-10 min. until granola is crunchy and dry. Cool it down and mix with raisins. Store in the jar and serve with you favourite plant milk/yoghurt/nanaicecream/etc. Enjoy!