Niedawno na blogu pojawił się przepis na owsianą granolę z orzechową nutą i kokosem – > KLIK! 😉 Jednak zdaję sobie z tego sprawę, że są też osoby, które szukają wersji bezglutenowej i nawet jeśli do owsianej granoli można użyć bezglutenowych płatków to uważam, że warto spróbować czegoś nowego. Dlatego też dzielę się dziś z Wami przepisem na bezglutenową granolą gryczaną. Idealnie chrupiąca, najlepsza z ciepłym roślinnym mlekiem i owocami lub na szczycie mroźnych lodów bananowych. W jej skład wchodzi tylko gryka, orzechy i pestki dyni, rodzynki, nieco kokosa, BANAN! i kakao oczywiście, naturalne. Do tego słodycz syropu klonowego, który zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych dodatków w granoli.
kakaowa granola gryczana
cocoa buckwheat granola
Składniki:
- szklanka niepalonej kaszy gryczanej
- łyżka naturalnego kakao
- dojrzały banan
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyki syropu klonowego
- 1/2 szklanki orzechów laskowych (lub innych)
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki rodzynek
In English
- cup of raw buckwheat groats
- tbsp of natural cocoa powder
- ripe banana
- 2 tbsp od desiccated coconut
- 2 tbsp of maple syrup
- 1/2 cup od hazelnuts or other nuts you like
- 1/2 cup od pumpkin seeds
- 1/2 cup of raisins