Batatowe falafele. / Sweet potato falafels.

 Falafele – smażone kotleciki/kulki z ciecierzycy. Tradycyjna wegańska potrawa krajów arabskich, która zawładnęła podniebienia smakoszy całego świata. Teraz znaleźć można je dosłownie wszędzie, ale nic nie zastąpi smaku tych najprawdziwszych, wywodzących się prosto z miejsca, z którego pochodzą. Ja kierowałam się przepisem kochanej Marty, Jadłonomii oczywiście 😉 Jednak przygotowałam wersję z słodką nutą batata, bez smażenia – pieczone. Podałam zaś w naszych patriotycznych kolorach –  polane pomidorowym sosem oraz sezamowo-jogurtowym z zatarem. Można zajadać je na przeróżne sposoby – najczęściej w placku vel tortilli lub w sałatce albo na wysepce pysznego hummusu. Ja postawiłam na prostotę tym razem, co widać na zdjęciu.

falafele_2
falafele_3
falafele_6

batatowe falafele 
sweet potato falafels

Składniki:

  • szklanka namoczonej ciecierzycy (12h/całą noc)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli Himalajskiej
  • 2-3 łyżki puree z batata

Namoczoną ciecierzycę zmiksować na początek z cebulą, czosnkiem i pietruszką. Powinna wyjść drobna, grudkowata masa. Następnie dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Lepić dowolnej wielkości i kształtu falafele. Piec na papierze do pieczenia w 200 stopniach Celsjusza ok. 15-20 min., w zależności od wielkości. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

sos sezamowo-jogurtowy: łyżka naturalnego jogurtu sojowego + łyżka tahini + 1/2 łyżeczki zataru

falafele_5

 

In English

Ingredients:

  • cup of soaked chickpeas (12h/overnight)
  • 1/2 red onion
  • 2 garlic cloves
  • handful of fresh green parsley
  • 1 tsp of cumin
  • 1/2 tsp of ground coriander
  • 1/2 tsp of ground cardamon
  • 1/4 tsp od cinnamon
  • 1/4 tsp of chilli
  • 1/2 tsp of baking soda
  • pinch of Himalayan salt
  • 2-3 tbsp of sweet potato puree

At the beginning blend the soaked chickpea, onion, garlic and parsley. Then mix everything with spices and sweet potato. Form small balls or any size/shape falafels you like and bake on the baking paper in 200 Celcius degress for about 15-20 min. Serve with you favourite toppings. in a wrap/ with salad / sauces / etc. and enjoy!

sesame yoghurt sauce: tbsp of natural soya joghurt + tbsp of tahini + 1/2 tsp of zatar

falafele_4