Zdrowe pralinki z ciecierzycy / Sweet chickpea balls.

  Pralinki, trufle, kulki mocy itp. Ostatnio słynny rodzaj zdrowych słodkości. Moimi ulubionymi są zdecydowanie te pełne orzechów czy też strączkowe! O tak, STRĄCZKOWE! Ciecierzyca idealnie się sprawdza by ulepić z niej słodkie, zdrowe kuleczki obtoczone przeróżnymi dodatkami. Ich największy atut – zdecydowanie smak i zdrowie. Roślinny strączkowe czyt. fasole, ciecierzyce, soczewice i inne to jedne z najzdrowszych pokarmów jakie możecie dostarczyć swojemu organizmowi. Więcej możecie pocztać np. tutaj. Ostatnio kiedy robiłam te pralinki wybrałam nieco jesienno-zimowe smaki. Tym razem, gdy za oknem słonecznie i wiosennie, zdecydowanie bardziej kusiło mnie coś odpowiedniego do pory roku. Tak też powstały kokosowo-różane kuleczki z ciecierzycy z bananową nutą i daktylową słodyczą obtoczone w wiórkach kokosowych, migdałach, kakao oraz ziarnie kakaowca. Przyznam, że zniknęły w mgnieniu oka. Mam nadzieję, że Wam też tak bardzo posmakują 🙂

pralinki_z_ciecierzycy_3
pralinki_z_ciecierzycy_5
pralinki_z_ciecierzycy_4

kokosowo-różane pralinki z ciecierzycy
coconut-rose chickpea balls

Składniki:

  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 dużego dojrzałego banana
  • łyżka płatków róży
  • 5 świeżych daktyli (lub więcej, w zależności od preferencji)
  • łyżka/dwie wiórków kokosowych
  • opcjonalnie: łyżeczka soku z cytryny
  • dowolne dodatki do obtoczenia np. wiórki kokosowe, posiekane orzechy, kakao itp.

Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce/blenderze i dokładnie zmiksować na gładką masę. Następnie formować kuleczki i obtaczać w dowolnych składnikach. Najlepiej schłodzić co najmniej 1-2 godziny w lodówce. I zajadać! Smacznego 🙂

pralinki_z_ciecierzycy

In English

Ingredients:

  • cup of cooked chickpeas
  • 1/2 of large ripe banana
  • tbs of rose flakes
  • 5 fresh dates (or more, it depends on your preferences)
  • tbsp or two of desiccated coconut
  • optionally: tsp of lemon juice
  • any other ingredients to coating the balls, such as desiccated coconut, chopped nuts, cocoa powder, etc.

Preperation is very easy. You have to just blend all the ingredients for a smooth paste. Then roll in your hands the balls, any size you want and coat them with your additional ingredients. It’s better to refrigerate them for about 1-2 hours or overnight. Enjoy!

 

Udanego dnia! 😉

  • Daniel

    Nie no, wiesz, tyle już się tu róży napatrzyłem, że jak tylko zakwitną mi w ogródku, to się chyba do nich dobiorę 😉
    Dzięki za udostępnienie!

  • Moniczkers

    Ależ to musi mieć niewiarygodnie truflowo-marcepanową konsystencjię! Mniaaaaaam<3

  • A mam akurat otwarta puszke ciecierzycy 🙂 Wieczorem bedzie wielka proba 🙂

    • smacznego w takim razie 😉

  • Również je uwielbiam! Na początku nie mogłam się przekonac, aby je zrobić, ale kiedy w końcu sprobowałam…przepadałam i robię je bardzo często <3 Kocham z dodatkiem kakao!

  • Ale nadziane! Sama rozkosz takie kuleczki 🙂

  • Pralinki to doskonała przekąska do kawy lub śniadanie na szybko. Często robię je z płatków owsianych, ale następnym razem gdy będę miała ugotowaną ciecierzycę, na pewno odłożę szklankę do takich kuleczek! <3

  • Justyna

    To już wiem, co będzie w ten weekend do niedzielnej popołudniowej kawki 😉

  • VEGANation

    Ale słodko.. ;D Świetne zdjęcia, jak zawsze ;D

  • Ale Zakwas

    Cudowny pomysł. Wyglądają jak najlepsze pralinki świata 🙂

  • Kamila Kwietnicka

    Świetny pomysł, często zostają mi resztki ciecierzycy z gotowania innych potraw, a teraz już będę wiedziała, jak pożytecznie je wykorzystać 🙂 Przepis bardzo kreatywny, pozdrawiam 🙂

  • Angie

    Ciekawa jestem ich smaku, bo wyglądają bardzo zachęcająco;)

  • Pingback: Przegląd Tygodnia #6 - Rabarbarowo()

  • Barbara Dudzicz

    Czy można czymś tu zastąpić banan?

    • puree z innego owocu, np. jabłka albo warzywne np. z marchewki lub batata 🙂 ale to dosłownie 2 łyżki takiego puree, nie więcej, chyba że będzie potrzebne do konsystencji 😉 warto poeksperymentować 🙂