Wegańska sałatka z „tuńczyka” / Chickpea „tuna” salad

 Kiedyś lubiłam maminą pastę/sałatkę z tuńczyka, w której skład wchodził nie tylko tuńczyk, ale też jajka, kiszone lub konserwowe ogórki, czasem żółty ser i majonez oczywiście. Teraz, jak o tym myślę to wiem, że powinnam żałować iż szybciej nie zostałam weganką. Roślinna wersja „tuńczykowej” sałatki vel pasty jest genialna! Do tego bez okrucieństwa i o niebo zdrowsza. Nie raz natknęłam się na ten pomysł, aż w końcu postanowiłam wmyślić przepis kierując się tym co pamiętałam z dzieciństwa. Zamiast tuńczyka – jest ciecierzyca i glony noriAwokado gra rolę majonezu, ale spokojnie możecie też dodać wegański majonez np. z mleka sojowego lub kupny albo po prostu jogurt sojowy. Jajeczny posmak oczywiście mogę zawdzięczać czarnej soli – kala namak, a nieco serowej nuty dodają ukochane płatki drożdżowe. Możecie podawać z nią kanapki, jako dodatek do obiadu/kolacji czy też główny składnik potrawy (pomysł poniżej) albo po prostu zajadać solo. Morski posmak a’la rybny można kontrolować spokojnie dzięki ilości dodanych nori albo zupełnie zrezygnować tworząc po prostu sałatkę jajeczną.

sałatka_tuńczykowa_vegan_2
sałatka_tuńczykowa_vegan_3

sałatka/pasta z „tuńczyka” 
chickpea „tuna” salad

Składniki:

  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1-2 arkusze/płaty glonów nori
  • czerwona cebula
  • 1-2 łodyg selera naciowego
  • 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 1/2 dojrzałego awokado (można zastąpić kilkoma łyżkami wegańskiego majonezu lub jogurtu sojowego)
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli – kala namak
  • 1-2 łyżki płatków drożdżowych
  • sok z 1/2 cytryny
  • czarny pieprz

Ugotowaną ciecierzycę rozgnieść widelcem (można też delikatnie zmiksować, nie powinna to być gładka pasta). Dodać pokrojoną drobno cebulę oraz posiekanego w kostkę selera i ogórki. Arkuszy nori zwinąć przekroić wzdłuż a następnie posiekać drobno. Doprawić pieprzem oraz solą. Awokado rozgnieść widelcem na mus lub pokroić w kostkę i dodać do miski z sałatką, a mieszając ją widelcem przy okazji rozgniatać awokado. Na koniec wmieszać płatki drożdżowe i sok z cytryny. Podawać z kanapkami, jako dodatek do obiadu lub jego główny składnik np. z pieczonym batatem – pomysł poniżej. ↓

sałatka_tuńczykowa_vegan

In English

Ingredients:

Składniki:

  • cup of cooked chickpea
  • 1-2 nori sheets
  • red onion
  • 1-2 celery stick
  • 3-4 gherkins/pickles (sweet or sour)
  • 1/2 ripe avocado (can be substitute with vegan mayo or soya joghurt)
  • 1/2 tsp of kala namak – black salt
  • 1-2 tbsp of yeast flakes
  • juice form a half of lemon
  • black pepper

Mash cooked chickpea with a fork or blend but it shoud not be a smooth paste. Add finely chopped red onion, gherkins and celery. Scroll the nori sheet, slice them along and then chop finely. Spice with pepper and salt. Mash the avocado or chop into squares and then while mixing the salad you will mash it completely. At the end stir in yeast flakes and lemon juice. Served with toasts, as a ingrednietns of you lunch/dinner ot the main dish for example woth baked potatoes – idea below.↓

sałatka_tuńczykowa_vegan_5
sałatka_tuńczykowa_vegan_6

sałatka_tuńczykowa_vegan_4

Sałatka podana z pieczonym batatem i słonecznikiem / Salad served with sweet baked potato and sunflower seeds