Śniadaniowe „bounty” / Breakfast „bounty”

 Śniadaniowe „bounty” ! O tak kochani, to jest to! Połączenie kokosa i gorzkiej czekolady, a do tego migdałów (podchodzi trochę pod rafaello 😉 ) – jedno z najlepszych trio jakie jadłam. Jako, że wczoraj postanowiłam rozpieścić się niedzielnego wieczoru i wypić kokosowego drinka czyt. wodę z młodego kokosa, pozostał mi do wykorzystania świeży, młody kokosowy miąższ, który właśnie dziś zagości w przepisie. Stworzyłam kokosowy krem owsiany, który smakuje jak ulubiony smak raju większości z Was. Delikatny, kremowy miąższ połączony z słodyczą daktyla medjool oraz mlekiem migdałowym, zmiksowany wraz z płatkami owsianymi. W środku chrupiące kawałki gorzkiej czekolady, całość przełożona pysznym, musem migdałowym vel masłem z migdałów, a na koniec polana jeszcze sosem kakaowym… Mogłabym tak pisać i pisać, zachwycać się tym śniadaniem, ale przejdę już do przepisu cobyście klawiatury nie zaślinili.

P.S. Jako deser też się sprawdzi! 😉

śniadaniowe_bounty
śniadaniowe_bounty_2
śniadaniowe_bounty_4

krem owsiany a’la bounty
creamy ‚bounty’ oatmeal

Składniki (jedna porcja śniadaniowa/dwie deserowe):

  • miąższ z młodego kokosa
  • jeden daktyl medjool (lub dwa, jak wolicie jeszcze więcej słodyczy)
  • 5-6 łyżek płatków owsianych
  • łyżka wiórków kokosowych
  • 1/2 -3/4 szklanki mleka migdałowego / lub kokosowego
  • kostka dobrej jakości gorzkiej czekolady (tu: 90%)

do przełożenia: mus migdałowy -> masło z migdałów

do podania: płatki kokosowe oraz sos kakaowy: łyżeczka kakao wymieszana z 3 łyżeczkami wody/roślinnego mleka

Na początek zmiksować miąższ z młodego kokosa. Następnie dolać mleko, dodać wypestkowanego daktyla, wiórki i płatki owsiane. Zmiksować. Warto pozostawić lekko „wiórową” konsystencję, która przypomina kokosanki. Wmieszać drobno posiekaną gorzką czekoladę. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Podawać przekładając migdałowym musem i polewając na koniec sosem kakaowym. Smacznego!

śniadaniowe_bounty_5

In English

Ingredients (one breakfast serve or two for dessert):

  • young coconut ‚meat’
  • one medjool date or two if you prefer more sweet breakfasts/desserts
  • 5-6 tbs of jumbo oat flakes
  • tbs of desiccated coconut
  • 1/2-3/4 cup of almond milk or coconut
  • cube of good quality dark chocolate (here: 90%)

to serve:

  • almond mousse – > almond butter
  • coconut flakes
  • cocoa sauce: tsp of cocoa powder + 3 tsp of water

At the beginning blend the coconut meat, then add milk, medjool date, desiccated coconut and oats. Mix everything well but it doesn’t have to be smooth. Chop the dark chocolate and stir in. Leave in the fridge, it is the best to leave it overnight. Serve with almond mousse, topped with cocoa sauce and coconut flakes. Enjoy!

Jak zauważyć możecie, trochę kombinuję z czarnym tłem. Na razie jestem zadowolona z efektów i mam nadzieję, że Wam też przypadło do gustu.

Udanego tygodnia! 😉