Potrawka na kilka sposobów. / Veggies and smoked tofu stew.

 Jestem wielką fanką warzywnych potrawek. Przede wszystkim dlatego, że mogę przygotować ją jednego dnia i zapewnić sobie gotowy posiłek na kolejne 2-3 obiady. Może brzmi trochę leniwie, ale bardzo oszczędnie i przyjaźnie dla studenta. Potrawka na kilka sposobów?! Tak. Danie, które zobaczycie poniżej nie musi być tylko podane z kaszą… możecie zjeść je z ryżem, puree ziemniaczanym czy pieczonym ziemniakiem, a nawet makaronem! Jestem pewna, że opcji jest jeszcze więcej, a często im kreatywniej tym lepiej, bo wtedy przez te parę dni nie znudzi nam się jedzenie tego samego dania. Poza tym, możecie kierować się moim przepisem jako baza, a sami podmieniać warzywa czy strączki na Wasze ulubione. Jedynie uważam, że tofu wędzone powinno koniecznie się tam znaleźć! 🙂 Poza tym, coś zielnego co doda nie tylko zdrowia, ale i ciekawej struktury. Lubię jak smaki się przegryzają, jak składniki mają różną konsystencję. Tu coś chrupie a to rozpływa się w ustach, itd. Zdaję sobie z tego sprawę, że takie przepisy są czasem zbyt proste (jak na bloga), ale mam nadzieję, że zainspirują Was do kombinowania w kuchni, a tym samym zachęcą do roślinnego odżywiania.

potrawka_tofu_2
potrawka_tofu_4
potrawka_tofu

potrawka warzywna z wędzonym tofu i fasolą (podana z kaszą jaglaną)
veggie stew with smoked tofu and kidney beans (served with millet groats)

Składniki (3-4 porcje):

  • średniej wielkości cebula
  • ząbek czosnku
  • 5 małych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • ok. 100-110g tofu wędzonego
  • 230g ugotowanej czerwonej fasoli (puszka fasoli – odsączyć i przepłukać jeśli jest z solą)
  • puszka pomidorów
  • garść świeżego szpinaku
  • łyżka suszonej pietruszki / lub garstka posiekanej świeżej pietruszki
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól Himalajska
  • pieprz czarny

Cebulę oraz czosnek posiekać drobno. Przełożyć do garnka i dusić z odrobiną wody (1/4 szklanki) lub podsmażyć na łyżce oleju roślinnego. Dodać pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Podsmażać/dusić chwilę, dodać przyprawy i wymieszać. Zalać pomidorami, gdy jest zbyt gęste dodać trochę wody. mniej więcej 1/2 szklanki. Dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną. W połowie dodać pokrojone w kostkę wędzone tofu (warto je lekko odsączyć). Na koniec wmieszać fasolę oraz świeży szpinak. Podawać razem z kaszą/ryżem/ziemniakami/makaronem/itp. Posypać ziarnami oraz płatkami drożdżowymi. Smacznego!

potrawka_tofu_6

In English

Ingredients (3-4 serves):

  • medium size onion
  • clove of garlic
  • 5 small potatoes
  • 2 carrots
  • about 100-110g of smoked tofu
  • 230g od cooked red kidney beans (a can of beans)
  • a can of chopped tomatoes
  • handful of fresh spinach
  • tbsp of dried prasley of smal handful of chopped fresh parsley
  • tsp of coriander
  • tsp of cumin
  • 1/2 tsp of smoked paprika
  • 1/2 tsp od turmeric
  • Himalayan salt
  • black pepper

Chop the onion and garlic. Add to the saucepan and stew with a 1/4 cup of water or fry with tsp of plant oil. Add chopped carrots and potatoes, stew for a bit and then mix with all spices. Stir in tomatoes and when it’s to dense add about 1/2 cup of water. Stew until vegetables are soft. In the middle of cooking add sliced (cubes) smoked tofu. At the end, mix everything with beans and fresh spinach. Serve with groats/rice/potatoes/pasta/etc. and top with seeds and yeast flakes. Enjoy!

 

Kolejny przepis… będzie (bardzo) SŁODKI! <3

Udanego dnia!