Potrawka z soczewicą / Lentils stew with pumpkin.

Kolejna potrawka na blogu? Czemu nie?! Tak bardzo je lubię, więc często goszczą na moim stole. Tym razem coś z dodatkiem czerwonej soczewicy, która idealnie zagęszcza takie dania. W dodatku, nieco jesieni tutaj, czyli puree dniowe, które dodaje nieco słodkiego smaku całości. Ostre przyprawy idealnie współgrają z tą słodyczą. A zamiast ryżu czy kaszy, bardziej lekko – z zieloną fasolką! Mrożoną oczywiście, ale już nie umiem się doczekać tej sezonowej. Całość posypana płatkami złota czyt. drożdżowymi. Są niezwykłe, mogłabym tak dodawać je wszędzie, świetnie wzbogacają potrawy i dodają zdrowia. No cóż, tak bardzo smakowało mi to danie, że nie mogłam nie podzielić się z Wami nim tutaj.

potrawka_z_soczewicą_3
potrawka_z_soczewicą_4

dyniowo-pomidorowa potrawka z soczewicy podana z zieloną fasolką
pumpkin and tomatoes lentils stew served with green beans

Składniki (porcja lub dwie mniejsze):

  • mrożona fasolka zielona (dowolna ilość)
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki puree dyniowego
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • 4 duże pieczarki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1-2 łyżki suszonej pietruszki
  • czarny pieprz
  • sól Himalajska / morska
  • 1/2 szklanki wody

do podania: pestki dyni, ziarna słonecznika, płatki drożdżowe

Na początek ugotować soczewicę w szklance wody. W tym czasie można podsmażać/dusić z odrobiną wody już cebulkę z czosnkiem – drobno posiekane. Dodać posiekane pieczarki – warto pokroić je w duże plastry. Dusić chwilę, a następnie wymieszać z przyprawami. Doprawić do smaku pieprzem czarnym oraz solą Himalajską/morską. Dodać puree dyniowe, passatę oraz wodę. Wymieszać, a następnie połączyć z ugotowaną soczewicą. Chwilę dusić i w tym czasie szybko podgotować mrożoną fasolkę. Podawać razem z nią, posypane płatkami drożdżowymi, ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Smacznego!
P.S. Więcej fasolki kryje się pod potrawką 😀
  potrawka_z_soczewicą
In English
Ingredients (one serve or two small):
  • frozen green beans (as much as you want to eat)
  • 4 tbsp of red lentils
  • 1/2 cup of pumpkin puree
  • 1/2 cup of tomato passata
  • red onion
  • clove of garlic
  • 4 large mushrooms
  • 1/2 tsp od cumin
  • 1/2 tsp of smoked paprika
  • 1/2 tsp od ground coriander
  • 1-2 tbsp of dried green parlsey
  • black pepper
  • Himalayan salt /sea salt
  • 1/2 cup of water

to serve: pumpkin and sunflower seeds, yeast flakes

At the beginning cook the lentils with a cup of water. At that time you can start chopping the onion and garlic. Stew them with a bit of water or fry with a tsp of oil. Then add sliced mushrooms and mix with all the spices. Stew for about 5 min. and stir in tomato passata, pumpkin puree and water. Mix everything well and at the end add cooked lentils. When it’s cooking you can quickly cook green beans. Serve the stew with them, pumpkin and sunflower seeds as well as yeast flakes. Enjoy!

Udanego dnia! 🙂

Dziś DZIEŃ CZEKOLADY! <3