Orzechowa granola z kokosem / Nutty coconut granola.

 Granola to jedno z najlepszych, słodkich chrupiących śniadań, ciekawa odmiana dla gęstej owsianki, a domowa zdecydowanie wygrywa wszystko! Co więcej… orzechowa granola z kokosem – dosłownie raj dla podniebienia. Zauważyłam, że zdecydowanie zbyt rzadko ją przyrządzam, teraz na pewno częściej będzie się u mnie pojawiać, także szykujcie się na nowe wariacje smakowe. Tymczasem dziś podzielę się z Wami przepisem na granolę z masłem orzechowym, orzechami laskowymi, słonecznikiem i kokosem! Czyż to nie brzmi idealnie?! Do tego trochę słodyczy w postaci niezastąpionego syropu klonowego, do piekarnika i voilà, gotowe! Z mlekiem np. migdałowym/owsianym/ryżowym, jogurtem, smoothies, z plackami czy nawet wyjadana prosto z słoika… możliwości jest mnóstwo i w każdym wydaniu smakuje genialnie – przepraszam, tutaj nie da się być skromnym. Jest ktoś kto nie lubi granoli?! Jeszcze takiej osoby nie poznałam. Robiąc domową granolę najlepszy jest również fakt iż możesz stworzyć ją z dodatkami na jakie tylko masz ochotę, wymyślając ciekawe kombinacje smakowe. Prosto, naturalnie, smaczne i zdrowo 🙂

orzechowa_granola_3
orzechowa_granola_4
orzechowa_granola_5

granola orzechowa z kokosem
nutty coconut granola

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawiczne!)
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych (lub innych ulubinych)
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 2 (porządne!) łyżki naturalnego masła orzechowego (tutaj smooth, ale można użyć też crunchy)
  • szczypta soli Himalajskiej
  • 3-4 łyżki syropu klonowego (można dodać więcej jeśli lubicie bardzo słodką granolę)
  • łyżka roztopionego oleju kokosowego
  • dowolna ilość bakalii np. rodzynek (tutaj ok. 1/2 szklanki)

Płatki owsiane wymieszać dokładnie z wszystkimi składnikami, oprócz rodzynek. Najlepiej rozcierać je w dłoniach. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 -30 min. w 180 topniach Celsjusza, mieszając granolę co 10 min. Ostudzić i wymieszać z rodzynkami. Przechowywać w szczelnym pojemniku, najlepiej w słoiku. Podawać z mlekiem, smoothies, jogurtem, plackami itp. Smacznego!

orzechowa_granola_2

In English

Ingredients:

  • 2 cups of jumbo oat flakes
  • 3-4 tbsps of desiccated coconut
  • 1/2 cup of hazelnuts (or other favourite nuts)
  • 1/2 cup od sunflower seeds
  • 2 heaped tbsp of peant butter (smooth or crunchy, doesn’t matter ;))
  • pinch of Himalayan salt
  • 3-4 tbsp of maple syrup (or more if you prefer sweeter granola)
  • tbsp of melted coconut oil
  • any amount of dried fruits such as raisins (here about 1/2 cup)

Mix oatflakes with all the ingredniets, except rasins. The best way to do it is to mix it with your hands. Translate everything into the tray with a baking paper. Bake for about 25-30 min. in 180 Celcius degrees, stirring every 10 minutes. Cool and mix with raisins. Store in an airtight container, preferably in a jar. Serve with milk, smoothies, yogurt, pancakes, etc. Enjoy!

Propozycja podania…

granola_podanie

granola, jogurt sojowy (naturalny) i podgrzane mrożone maliny, płatki kokosowe
granola, natural soya joghurt and warm raspberries sauce, coconut flakes