Kremowa zupa kalafiorowa / Creamy cauliflower soup.

 Jadłam już przeróżne zupy krem – od brokułowej przez buraczaną po selerową itd. Można je wyczarować z niemalże każdego warzywa. Smakują cudownie, są bardzo zdrowe i sycące. Do tego warto wzbogacać je ciekawymi dodatkami takimi jak np. mleko kokosowe. Dzięki niemu zupa staje się jeszcze bardziej kremowa i delikatna w smaku. Innym lepszym dodatkiem jest masło orzechowe (czy tahini). Ten wyrazisty lekko orzechowy posmak jest nie do zastąpienia.

kalafior

Tym razem na salony wjechała zupa krem… kalafiorowa! Nie byle jaka, bo z pieczonego kalafiora. Stęskniłam się za tym warzywem i już nie umiem się doczekać pełni sezonu. Mleczko kokosowe oraz tahini sprawiły, że zupa była bardzo gęsta, delikatnie kremowa, a płatki drożdżowe dodały nieco serowej nuty. Do tego pieczony czosnek, niezbędny składnik tutaj oraz kurkuma, która nie tylko podkreśla smak, ale też dodaje jeszcze więcej zdrowia. Zjedz ją z pajdą świeżego pieczywa, ryżem/kaszą, makaronem lub tak jak ja z kukurydzianymi krakersami, podaj również z pietruszką oraz prażonymi płatkami kokosa lub ziarnami. Jestem pewna, że jeśli bardzo lubisz Pana Kalafiora, a tym bardziej upieczonego, to ta zupa Cię nie zawiedzie.

zupa_kalafiora
zupa_kalafiora_4

kokosowa zupa krem z kalafiora
creamy coconut cauliflower soup

Składniki (2 porcje):

  • 1/2 główki dużego kalafiora
  • 2 ząbki czosnku
  • kurkuma
  • czarny pieprz
  • sól Himalajska
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • łyżka tahini
  • łyżka płatków drożdżowych
  • 1 – 1 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • podprażone płatki kokosowe i pietruszka do podania

Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki i przełożyć na papier do pieczenia razem z czosnkiem (nie obierać). Posypać kurkumą i piec w 180-200 stopniach aż kalafior będzie miękki, ok 20-30 min. Następnie zmiksować dokładnie z pozostałymi dodatkami, przed zmiksowaniem czosnku obrać go. Gotować aż krem będzie gorący i podawać. Smacznego!

zupa_kalafiora_2

In English

Ingredients (2 serves):

  • 1/2 of large cauiflower
  • 2 cloves of garlic
  • turmeric
  • black pepper
  • Himalayan salt
  • 1/2 tsp of cumin
  • tbsp of tahini
  • tbsp of yeast flakes
  • 1 – 1 1/2 cup of water
  • 1/2 cup of coconut milk
  • toasted coconut flakes and parsley to serve

Divide cauliflower into smaller florets and translate into the baking paper with garlic cloves (don’t peel them!). Spice with turmeric and bake until soft for about 20-30 min. in 180-200 Celcius degrees. Then blend everything (before – peel the garlic) with the rest ingredients and spice to taste. Cook until the cream is hot and serve. Enjoy!

Jeszcze kolejny tydzień i koniec nauczania… Pierwszy rok studiów, pierwszy rok w Anglii już tak blisko końca. Testy przede mną, a potem „home sweet home” na kilkanaście dni, nie umiem się doczekać! 🙂

Miłego dnia!