Krem batatowo-orzechowy / Sweet potato and peanut butter soup.

 Jak już pewnie wiecie, a jeśli nie to wystarczy zajrzeć na inne pomysły na zupy na moim blogu, uwielbiam gęste, sycące kremy. Poza tym, jestem fanką batatów, jak większość osób ostatnimi czasy. Zdecydowanie najbardziej smakują mi pieczone, z nadzieniem lub bez i koniecznie z sosem – z tahini lub masła orzechowego. Tym razem postanowiłam przerobić go na zupę krem właśnie z dodatkiem takiej orzechowej nuty, czyt. porządnej ilości chrupiącego masła orzechowego. Potowarzyszyła mu marchew, cebula oraz czosnek, które podkreśliły nieco smak zupy. Oczywiście nie mogło zabraknąć przypraw, a szczególnie tych rozgrzewających i najbardziej aromatycznych, czyli imbiru oraz wędzonej papryki. Idealnie smakował wraz z chrupiącymi grzankami z orkiszowego chleba, ale jestem pewna, że równie dobry jest jedzony solo czy też podany z kawałkami wędzonego tofu.

zupa_batatowa
zupa_batatowa_4

batatowo-orzechowy krem z orkiszowymi grzankami
sweet potato-peanut butter soup with spelt toasts

Składniki (porcja obiadowa lub dwie/trzy jako pierwsze danie):

  • średniej wielkości batat
  • mała marchew
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • szczypta imbiru
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • płaska łyżeczka wędzonej papryki (słodka)
  • porządna łyżka masła orzechowego
  • pieprz czarny
  • sól himalajska
  • 1,5 szklanki wody
  • zielona pietruszka i grzanki do podania

Cebulę i czosnek posiekać i przełożyć do garnka z 1/4 szklanki wody lub łyżeczką oleju – dusić/podsmażać przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać obranego i pokrojonego w kostkę batata oraz marchew. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Dusić chwilę, a następnie zalać wodą. Gotować aż warzywa zmiękną. Na koniec zmiksować razem z masłem orzechowym. Podawać wraz z zieloną pietruszką oraz grzankami lub kostkami wędzonego tofu. Smacznego!

zupa_batatowa_2

In English

Ingredients (one portion or 2/3 as a first dish)

  • medium size sweet potato
  • small carrot
  • small onion
  • clove of garlic
  • pinch of ginger
  • pinch of turmeric
  • 1/2 tsp of cumin
  • 1/2 tsp of ground coriander
  • tsp of smoked paprika (sweet)
  • heaped tbs of crunchy peanut butter (100%)
  • black pepper
  • Himalayan salt
  • 1,5 cups of water
  • green parsley and spelt toasts to serve with

Stew/fry with a 1/4 cup of water or tsp of oil chopped onion and garlic. Then add peeled and chopped sweet potato and carrot. Mix with all the spices and stew for a bit. Pour into a water and cook until vegetables are soft. At the end blend everyting with a peanut butter for a creamy soup. Serve with a fresh parsley and spelt toasts or smoked tofu cubes. Enjoy!

 

  • Ja wczoraj robiłem zupę orzechową z marchewką. Uwielbiam takie smaki!

  • Cotakpachnie?

    No nie mogę się napatrzeć. Zjadłabym!

  • Zupy z batat jeszcze nie próbowałam, za to wielokrotnie sprawdziłam połączenie batata z masłem orzechowym i mam do niego słabość 🙂 Następny batat, który trafi w moje ręce zostanie podobnie skremowany <3

  • Piękny kolor ma ta zupka 🙂
    Nigdy jeszcze nie dodawałam masła orzechowego do zup lub sosów 🙁
    Muszę koniecznie spróbować bo jest to genialny pomysł 🙂

  • Angie

    Ach, musiała być pyszna<3 I ten energetyzujący kolor!

  • Jak ja kocham połączenie batata i masła orzechowego! <3

  • Natalia

    Najlepsze połączenie jakie może być <3

  • Zestawienie smaków idealne! Nie ma to jak bataty i masło orzechowe ♥

  • Przepis idealny dla mnie! Niedość, że bataty i orzechy, które uwielbiam to jeszcze w wersji gęstej zupy. Na pewno spróbuje:)

  • Agu J

    Cudownie wygląda i na bank bosko smakuje. Mimo późnej pory moje kubki smakowe powariowały na samą myśl.

  • To musiało smakować obłędnie! Batat z masłem orzechowym to na pewno niezawodne połączenie, lecz w zupie jeszcze nie znane. Muszę lecieć do Almy po zapasy batatów bo są na promocji i robię 😀

  • VEGANation

    Krem marzenie 😀 świetna konsystencji i ten kolor..

  • Śliczne zdjęcia!